Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Приоритет имплементација Плана оптимизације

Објављено: 24.07.2018. 20:30 Аутор: МЈУ
Сједница Међуресорског стручног тима за оптимизацију јавне управе, којим је предсједавала министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, одржана је данас. На сједници су разматране даље активности и усвојени закључци у циљу почетка имплементације Плана оптимизације јавне управе 2018-2020.

Министарка Прибиловић је истакла да имплементација Плана оптимизације јавне управе представља приоритет рада Владе у наредном периоду и једну од најзначајних активности реформе јавне управе. Она је подсјетила на обавезу министарстава да формирају своје секторске радне тимове, како би се у потпуности испратила имплементација плана оптимизације. Такође, подсјетила је на обавезу министарстава да отпочну поступак оптимизације, у складу са закључком Владе, у привредним друштвима у већинском државном власништву са аспекта запослености и њихове функционалности.

На састанку су усвојени обрасци у циљу праћења мјера Плана оптимизације на локалном и централном нивоу, а у складу са обавезом органа да на двомјесечном нивоу достављају податке Министарству јавне управе. Такође, договорене су активности у циљу квалитетнијег праћења примјене плана оптимизације на локалном новоу.

У складу са методологијом Свјетске банке, министарства су задужена да отпочну активности на изради функционалних анализа.

На сједници је донијета је одлука о формирању тима за давање мишљења на предлоге систематизација у чијем саставу ће бити представници Министарства финансија, Министарства јавне управе, Управе за кадрове како би се испоштовала мјера која се односи на смањење броја систематизованих радних мјеста. Такође, Управа за кадрове и Министарство просвјете задужени су да до 1. септембра дефинишу модел ангажовања студената за обављања праксе у јавној управи, у складу са Планом оптимизације.

Влада је на сједници 6. јула усвојила План оптимизације којим се даје сет хоризонталних и прилагођених секторских мјера за превазилажење изазова које јавна управа има у максималном коришћењу својих капацитета и остваривању пуне ефикасности. Циљ оптимизације је да се пружи подршка успостављању администрације која на квалитетнији начин одговара на потребе грађана и приватног сектора уз истовремено растерећивање државног и општинских буџета.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?