Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација Министарства одбране посјетила учеснике Љетњег војног кампа за младе

Објављено: 24.07.2018. 23:50 Аутор: мод
У току је друга недјеља трајања Љетњег војног кампа за младе, а претходних дана реализоване су бројне активности.

Учесници нове генерације Љетњег војног кампа, по доласку у касарну “Бреза” у Колашину, за почетак су прошли кроз физичку обуку, потом су са командирима одјељења увјежбавали расклапање и склапање пјешадијског наоружања, са циљем да се младим полазницима кампа приближи наоружање које је у употреби у Војсци Црне Горе. Након детаљне обуке организовано је такмичење, гдје су учесници имали прилику да прикажу научене вјештине, развију брзину и сналажљивост. 

У наставку планираних активности у касарни у Колашину, одржала се настава из Тактичке обуке. Овом обуком полазници су савладали основне војничке вјештине које војник треба да посједује да би се кретао правилно и безбједно. Касније су учесници похађали и предмет Топографија, на тему оријентације и сналажења у природи, а након предавања организовано је још једно такмичење из оријентиринга. 

„Полазници нове генерације Љетњег војног кампа, током досадашњег рада, стекли су први од статуса који војник стиче доласком у касарну, а то је кохезија и међусобна повезаност.” изјавио је старији водник Марко Палибрк, командир једног од одјељења на кампу, додајући да су из године у годину примјетни све бољи резултати учесника на кампу. 

Учесници Љетњег војног кампа 2018. године, не крију одушевљење боравком у касарни, уз очекивања да ће на кампу искусити прави војнички живот, научити да буду зреле, одговорне и вриједне личности, као и да стекну здраве навике. Свакодневно полазници учествују у тимском раду у којем, како кажу, развијају међуљудске односе, бодре једни друге и пружају подршку. Поред 45 црногорских средњошколаца, учешће на кампу узело је и петоро њих из Македоније, који су сагласни да им језичка баријера не представља препреку да се друже, мотивишу и вјерују једни у друге. 

“Од дјетињства сам посматрала војнике као нешто узвишено у односу на све остало. Невјероватан је осјећај гледати подизање заставе, слушати химну и знати да је то због нас.“ казала је једна од учесница треће генерације Љетњег војног кампа за младе. 
 
Поред свакодневних обука, полазници имају организоване и игре забавног карактера, такмичења уз логорску ватру, квизове из познавања опште културе као и предавања на тему чланства у НАТО. 

“Војне кампере” који се тренутно се налазе на логоровању и практично се обучавају преживљавању у природи, данас је посјетила делегација Министарства одбране, на челу са државним секретаром, Слободаном Филиповићем. Филиповић је поздравио учеснике, њихове командире и инструкторе, и пожелио да успјешно приведу крају завршну недјељу на кампу. Делегација Министарства одбране ручала је са полазницима кампа и том приликом дегустирала се храна коју су обучени кампери сакупили и припремили у природним условима. 

Након завршеног тродневног логоровања, полазници ће се вратити у касарну Бреза у Колашину И наставити са планираним активностима као што су рафтинг Таром и алпинистичка обука.

На церемонији затварања кампа у Пљевљима, 29. јула, имаће прилику да прикажу кроз такмичење дио активности које су реализоване током кампа и добију сертификате.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?