Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Инфодан о Конкурсу за иновативне пројекте: Милион еура за јачање конкурентности и иновативног потенцијала црногорских предузећа

Објављено: 25.07.2018. 19:27 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke



Први инфодан посвећен Конкурсу за грантове за иновативне пројекте, којим Министарство науке опредјелјује милион еура за суфинансирање пројеката који јачају иновативни потенцијал предузећа и стимулишу примјену иновативних идеја и технологија на тржишту, одржан је данас у просторијама Привредне коморе.
Више од 60 представника привредне заједнице је искористило прилику да се детаљније информише о одредбама Конкурса, условима за пријављивање и самом процесу евалуације, а коју ће радити међународни експерти. Конкурсом је по прихваћеном гранту предвиђено суфинансирање у износу од 100.000 еура, за период 2018-2020.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Директорица Сектора за пројекте у Привредној комори Тања Радусиновић казала је да је у питању још један одличан пројекат који се реализује у сарадњи са Владом Црне Горе, односно Министарством науке, те да јој драго да Комора посредује у циљу јачања конкурентности црногорских компанија, и то нарочито на пољу иновативне дјелатности која је у фокусу политика Европске уније.

Један од циљева Конкурса су јачање људских ресурса у истраживањима и иновацијама, отварање нових радних мјеста, као и стимулација приватних предузећа да тијесније сарађују са научном заједницом, казала је начелница Дирекције за иновације и инфраструктуру, Маријета Барјактаровић Ланзарди.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Предузећа имају потребу за идејама из домаће научноистраживачке заједнице како би биле конкурентне на глобалном тржишту. Овим Конкурсом желе се подстаћи иновације из области Енергије, Пољопривреде и хране, Одрживог развоја и туризма, Информационо-комуникационих технологија; Медицине и здравља људи и Нових материјала, производа и сервиса.

Конкурсом се подстичу технолошке иновације и њихов развој у складу са нивоима технолошке спремности, односно од развоја технологије у лабораторијским условима до утврђивања првог финалног производа, казао је пројектни менаџер за истраживања у Министарству науке Саша Ивановић. Један од циљева Конкурса је, како је истакао, управо је премошћавање недостатка финансирања између истраживања и комерцијализације, као и повећање броја патената који имају потенцијала за примјену у пракси.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

На Конкурс се могу пријавити научноистраживачке установе, установе високог образовања и привредни субјекти у Црној Гори који су уписани у Регистар иновативних организација у Министарству науке.
Важно је нагласити да је неопходно партнерство са најмање једним правним лицем из Црне Горе из услова Конкурса, а да ће предност у току евалуације имати тимови који имају младе истраживаче и иноваторе до 35 година живота и/или научнике или привреднике из дијаспоре, као и тимови који предлажу пројекте са потенцијалом за будуће пријављивање у оквиру међународних програма попут ХОРИЗОНТ 2020.

Сљедећи инфодани о Конкурсу биће одржани почетком септембра.
Више детаља о Конкурсу можете пронаћи овдје:
хттп://www.мна.гов.ме/вијести/189068/Министарство-науке-објављује-Конкурс-за-додјелу-грантова-за-иновативне-пројекте.хтмл


МИНИСТАРСТВО НАУКЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?