Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Андријевици: Кућа воћа и нова фабрика воде додатни импулс развоју општине и сјевера

Објављено: 25.07.2018. 19:53 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Изградња Куће воћа у Андријевици један је од капиталних пројеката Владе чијом се реализацијом ствара амбијент за развој предузетништва и локалне економије на подручју ове општине и шире сјевера Црне Горе, што ће резултирати отварањем нових радних мјеста и нових могућности за значајан број становника.

Ово је данас оцијенио потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић који је приликом радне посјете Андријевици обишао радове на изградњи Куће воћа, као и фабрике за флаширање воде у Сјеножети.

“Када се у малом граду какав је Андријевица граде двије нове фабрике, то је задовољство за све нас и охрабрење за грађане ове општине, а добра порука и за остале локалне самоуправе овог региона којим путем да орјентишу своје локалне економије”, истакао је Симовић.

Након обиласка градилишта Куће воћа и разговора са представницима извођача радова, он је изразио задовољство што реализација капиталног пројекта укупне вриједности 1,33 милиона еура, тече добром динамиком. Он је изразио увјерење да ће оваквом динамиком радова бити утрошено и више од планираних 510 хиљада еура из буџета за ову годину и да ће пројекат бити завршен у планираном року.  

MPRRMPRR

У Кући воћа, како је планирано, обављаће се откуп, прерада и паковање воћа и производа од воћа. Како се ради о воћарском крају у коме се прије свега узгаја јагодасто воће (малина, аронија, боровница), шљива и јабука, изградња овог објекта ће додатно допринијети развоју воћарства у овом крају. Воћари ће добити могућност бољег пласмана, остваривања додате вриједности кроз прераду, а тиме и могућности за ширење производње и остваривање већих прихода. Уједно, кроз пословање Куће воћа, биће достигнути потребни стандарди квалитета и безбједности хране, потребни за бољу позицију наших воћара на тржишту.  

Симовић је казао да је идеја да кроз Кућу воћа и друге погоне  који ће бити изграђени у међувремену, будемо спремнији за изазове које стоје пред пласманом свјежег воћа на тржишту. Имали смо изазовну годину, у којој смо захваљујући снажном партнерству појединих одговорних локалних самоуправа - Андријевице, Бијелог Поља и Мојковца, и Министарства пољопривреде реаговали и стабилизовали тржиште. Сигуран сам да смо сви заједно послали поруку вриједним малинарим и свим воћарима да нема одустајања, да идемо у садњу нових засада. Један од тих одговора је Кућа воћа која ће бити мјесто које ће својим савременим прерађивачким и складишним капацитетима омогућити да се сачува и валоризује рад вриједних домаћина и издашни дарови природе овога каја“, поручио је Симовић.

Кућа воћа биће складно уклопљена у природни амбијент, а чињеница да се вриједан привредни објекат гради на локацији некадашње војне касарне, према ријечима Симовића, има посебну симболику. Вјерујем да као што је вински подрум Шипчаник у Подгорици незаобилазна адреса на туристичком винском путу, тако и Кућа воћа може и вјерујем да хоће бити незаобилазна адреса на агротуристичкој мапи Андријевице и ширег подручја сјевера.

Симовић је изразио и задовољство динамиком реализације радова на градњи фабрике за флаширање квалитетне воде које реализује концесионар водоизворишта у Сјеножити, са инвестицијом у износу од 1,5 милиона еура. Истичући да се кроз изградњу укупно шест минихидроелектрана на андријевачким ријекама мудро валоризује водни потенцијал овог краја у дијелу енергетике, Симовић је казао да и нова фабрика за флаширање воде иде у правцу валоризације тих потенцијала, што ће конкретно обезбиједити још око 20 нових радних мјеста.   

MPRR MPRR 

Добром домаћину није тешко помоћи  

На посебном састанку потпредсједника Владе и министра пољопривреде са предсједником Општине Андриејвица Срђаном Машовићем истакнуто је да ће Влада наставити са пружањем финансијске и сваке друге врсте подршке, како би се на подручју ове општине развили нови развојни пројекти.

Потпредсједник Симовић честитао је локалној самоуправи на домаћинском односу и подстицању инвестиција и предузетништва.  

“Добром домаћину није тешко помоћи. Андријевица је, управо, најбољи примјер домаћинског и одговорног односа у креирању повољног амбијента за валоризацију издашних потенцијала овог подручја.

 

Континуирана подршка Владе, која ће у наредном периоду бити још издашнија, управо због оваквог односа локалне самоуправе, ће се усмјеравати за реализацију развојних потенцијала у сектору пољопривреде, шумарства – дрвопрераде, енергетике и туризма.

 

Мјера нашег заједничког успјеха биће нова радна мјеста, нове предузетничке иницијативе и нови квалитет живота свих грађана Андријевице.

 

Посебно је позитивно истакнута иницијативност локалне самоуправе Андријевице да у партнерству са Министарством пољопривреде помогне откуп овогодишњег рода малина. Оцијењено је неопходним и да се интензивира информисање пољопривредних произвођача о могућностима подршке кроз ИПАРД програм, како би се максимално искористила значајна расположива средства ЕУ, убрзао развој и конкуретност пољопривредних газдинстава, и отворио значајан број нових радних мјеста у том сектору.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?