Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јачање сарадње са Конгресом у области даљег развоја локалних самоуправа и унапређења локалне демократије

Објављено: 25.07.2018. 19:41 Аутор: МЈУ

MJU

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, са сарадницима одржала је данас састанак са предсједницом Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе (КЛРВЕ), Гудрун Мослер Торнсторм. На састанку је разговарано о јачању сарадње са Конгресом у области даљег развоја локалних самоуправа и унапређења локалне демократије у Црној Гори, посебно јачања грађанске партиципације.

Министарка Прибиловић је истакла да Стратегија реформе јавне управе 2016-2020. кроз систематизован систем праћења спровођења реформских активности обезбјеђује имплементацију активности из свих области јавне управе, па и оних који се тичу унапређења локалне демократије. У функцији остварења успјешног функционисања система локалне самоуправе, донешен и је нови Закон о локалној самоуправи којим је унапријеђен службенички систем, успостављен нови систем одговорности службеника у локалним самоуправама. Она је казала да је у току припрема нових законских рјешења која треба да допринесу одрживом функционисању локалних самоуправа. Такође, информисала је саговорницу да је Влада недавно усвојила Информацију о прихватању додатних одредби Европске повеље о локалној самоуправи. Прибиловић је исказала заинтересованост Министарства јавне управе да се у наредном периоду интензивира сарадња са Конгресом.

Предсједница КЛРВЕ Торнсторм је изразила задовољство што је у преходном периоду дошло до видљивих помака и веома значајних активности, нарочито у нормативном дијелу, када је у питању локалана самоуправа. Она је исказала спремност, да кроз јасно конципиран план развојних компоненти, пруже подршку и процесу реформе јавне управе у оном дијелу који је приоритетан а који се односи на развој локалних самоупрва. Торнсторм је истакла да Конгрес ставља на располгање сва своја искуства и знања, кроз платформу за размјену искустава и најбољих пракси.

Конгрес локалних и регионалних власти Савјета Европе је консултативно тијело Савјета Европе које представља локалне и регионалне власти. Националне делегације су састављене од изабраних представника локалних и регионалних власти сваке од земаља чланица који представљају преко 200.000 локалних и регионалних власти у 47 држава чланица Савјета Европе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?