Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан консултативни састанак с НВО о Нацрту секторске анализе

Објављено: 26.07.2018. 19:14 Аутор: МКУ

На основу јавног позива заинтересованим невладиним организацијама за консултације у циљу сачињавања Секторске анализе за утврђивање приједлога приоритетних области од јавног интереса и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у областима културе и умјетности, у 2019. години, у Министарству културе, 25. јула 2018. године, одржан је консултативни састанак с представницима невладиних организација.

На састанку је представљен Нацрт секторске анализе којим су препознате двије приоритетне потребе чијој реализацији могу допринијети пројекти невладиних организација, и то: потреба спровођења истраживачких пројеката о стању, потребама и условима за развој независне културне сцене, и потреба за већом и разноврснијом продукцијом културно-умјетничких дјела и пројеката у области културне баштине. Такође, указано је на три кључна стратешка циља, утврђена Програмом развоја културе 2016–2020, која су у директној вези с идентификованим проблемима у сфери културе: унапређење дјелатности културе - стратешко планирање у култури; заштита и промоција разноликости културних израза; равномјеран развој културе на цијелој територији Црне Горе.

Поред тога, детаљно је објашњена процедура програмирања приоритетних области и износа средстава, односно сврха сачињавања секторске анализе и улога Министарства културе, као и Министарства јавне управе у вези с примјеном новог модела финансирања пројеката и програма невладиних организација из државног буџета.

Представници невладиних организација изразили су задовољство квалитетом и свеобухватношћу документа, а изнијели су и одређене предлоге како би се додатно акцентовали поједини сегменти анализе или уврстиле нове појединости, међу којима су: афирмација младих, жена, културно-умјетничких друштава и фестивала, организација из сјеверног региона Црне Горе, јачање капацитета невладиних организација. Сви изнијети предлози биће размотрени и унијети у извјештај о обављеном консултовању.

Консултатције о Нацрту секторске анализе, поред организованог консултативног састанка, обављају се и електронским путем, на начин да се предлози, коментари и сугестије невладиних организација на наведени документ доставе до 27. јула 2018. у 13х на адресу вера.лубуриц@мку.гов.ме

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?