Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Секулић: За сигурно и стабилно напајање електричном енергијом више од 81 милион еура

Објављено: 27.07.2018. 17:40 Аутор: Министарство економије
План ревитализације електродистрибутивне мреже, вриједан 81,6 милиона еура, омогућиће сваком грађанину, било да се ради о привредном друштву или појединцу, сигурно и квалитетно напајање електричном енергијом, казала је министарска економија Драгица Секулић.

Влада Црне Горе је на јучерашњој сједници усвојила План активности реватилизације средњенапонске (СН) и нисконапонске (НН) надземне мреже у дистрибутивном систему 2019-2021.

„Сваки грађанин који редовно плаћа рачуне за потрошену еклектричну енергију има право на сигурно и квалитетно напајање електричном енергијом. Економски раст у Црној Гори је у прошлој години био 4,3%, а у првом кварталу ове године 4,5% и мора га пратити одговарајућа инфраструктура“, казала је министарка Секулић.

Свјесни тога, кроз органе управљања у Електропривреди Црне Горе покренута је иницијатива свеобухватне ревитализације дистрибутивне мреже у Црној Гори и с тим у вези Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) је прослиједио план инвестиција за наредне три године.

„Само за 2019. годину је планирано да се потроши преко 32 милиона еура у ревитализацију СН и НН мреже. На основу динамичког плана по регионима и годинама одређена је потрошња планираних средстава“, казала је она.

Овакво улагање, како је објаснила, неће се рефлектовати на повећање тарифа за дистрибуцију електричне енергије.

„План је да ова средства користимо тако што ће домаће компаније и радна снага имајти своје мјесто у реализацији овог инвестиционог плана“ истакла је Секулић.

Већ у августу, како је додала, Регулаторна агенција за енергетику (РАЕ) треба да потврди инвестициони план.

„Након усвајања плана од стране РАЕ, ЦЕДИС ће приступити припреми тендерске документације како би почетком 2019. године ушао у имплементацију и реализацију овако амбициозног инвестиционог плана“, казала је министарка Секулић.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

   
            
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?