Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на радном доручку са новинарима представио резултате ИПАРД подршке преради: Нови развојни искорак у пољопривреди

Објављено: 27.07.2018. 18:54 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Резултати јавног позива за подршку преради кроз велики ИПАРД програм су охрабрујући и показују да је направљен нови велики развојни искорак у пољопривреди и то у сектору прераде. На јавни позив за подршку преради пристигло је 45 захтјева за планиране инвестиције у износу од око 28 милиона еура, уз очекивану бесповратну подршку од 14 милиона еура“, казао је данас потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић који је са шефом Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадором Аиво Оравом тим поводом одржао радни доручак са представницима медија.

Обраћање потпредсједника Симовића:

Поштовани представници медија,

Уважени амбасадоре Орав,

Подсјетићу да смо 10. новембра прошле године били заједно у Даниловграду код вриједног домаћина и заједно саопштили добру вијест за наш пољопривредни сектор. Саопштили смо да је Црна Гора успјешно завршила врло захтјевни процес акредитације за велики ИПАРД програм, да су наше институције добиле овлашћење за управљање са 39 милиона еура европских средстава и 12 милиона еура средстава из националног буџета.

И данас смо поново заједно, да саопштимо наше нове заједничке резултате, резултате недавно завршеног јавног позива за подршку преради у оквиру великог ИПАРД-а.

И данас можемо да кажемо да смо направили нови велики развојни искорак у пољопривреди и то у сектору прераде.

На јавни позив за подршку преради пристигло је 45 захтјева за планиране инвестиције у износу од око 28 милиона еура, уз очекивану бесповратну подршку од 14 милиона еура.

Подсјетимо се да смо половином јуна добили 389 апликација за први јавни позив за подршку примарној производњи.

Дакле, од завршене акредитације крајем прошле године, до данас су:

- објављена два јавна позива,

- пристигле 434 апликације за примарну производњу и прераду,

- планиране потенцијалне инвестиције од око 55 милиона еура и

- очекивана бесповратна подршка од око 27 милиона еура.

Честитам и захваљујем се свим учесницима у овом врло захтјевном процесу:

- Надлежним директоратима Европске комисије,

- Делегацији ЕУ у Подгорици,

- Бројним надлежним институцијама на државном и локалном нивоу,

- И посебно вриједним произвођачима и предузетницима, који су од почетка били укључени у овај процес, вјеровали у себе и своје предузетничке идеје и вјеровали у цијели овај процес.

Због таквог приступа и због таквог ангажовања остварен је овако добар резултат.

MPRRMPRR

Имали смо упоредна искуства да је Хрватска за два позива имала укупно 40 захтјева, а Македонија за три позива 140 захтјева. Ту смо препознали додатну мотивацију и потребу да оснажимо наше активности, да организујемо бројне сусрете са потенцијалним корисницима, широм Црне Горе у препуним салама, да оснажимо надлежне институције, да обезбиједимо њихову координцију, да промовишемо приступ да ово није задатак и посао за појединце и за једну институцију, већ да је то одговорност и обавеза цијеле Владе уз позив на партнерство и локалним самоуправама.

Други Јавни позив је био отворен од 16. маја до 16. јула и примљено је укупно 45 захтјева.

Највећи број захтјева је:

- из сектора винарства (15),

- сектора прераде меса (14),

- прераде воћа и поврћа (8),

- сектора мљекарства (7),

- и једна апликација из сектора рибарства.

Подсјетићу да ће се средства подршке за прераду додијелити за инвестиције од 40.000 до 1.500.000 еура и да ће бесповратна подршка износити 50% прихватљивог трошка инвестиције.

Поштовани представници медија,

Министарство пољопривреде посвећује посебну пажњу комуникацији с јавношћу, како би упознали потенцијалне кориснике са бројним програмима подршке.

У том правцу настојимо да градимо отворен и партнерски однос са медијима и овом приликом желим да се захвалим свима који су својим извјештавањем доприносили да наше произвођаче и предузетнике, као и све грађане благовремено и објективно информишемо о активностима у сектору пољопривреде.

Подсјетићу да смо годину почели представљањем овогодишњег Агробуџета, управо вама, како би порука охрабрења овог Агробуџета допрла до што већег броја корисника. Број корисника, најбољи је показатељ да смо успјели у томе.

MPRRMPRR

На терену, заједно са вама, представили смо бројне јавне позиве, као и остварене резултате.

Заједно смо представљали искораке које смо постигли са нашим европским партнерима и заједно доприносили видљивости те значајне бесповратне подршке пољопривреди из европских фондова.

Заједно смо обилазили и представљали бројне инфраструктурне пројекте широм Црне Горе, заједно смо промовисали пројекат младих фармера, и заједно их пратили на путовање у Словенију и Аустрију, а неки од вас су и путовали са њима и своја искуства подијелили с јавношћу.

Заједно смо обиљежили и реализацију и почетак рада бројних нових погона и бројне друге активности у правцу подизања конкурентности нашег пољопривредног сектора, побољшања квалитета живота на селу и отварања нових радних мјеста.

Овом приликом желим да вам се захвалим на подршци и партнерству у информисању грађана.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?