Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изложбом "Боја лица" отворена галерија Поморског музеја

Објављено: 29.07.2018. 04:31 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић отворио је вечерас у Котору изложбу „Боја лица“ Тијане Гордић и Адина Растодер, којом је свечано отворена галерија Поморског музеја Црне Горе.

На отварању је говорио и директор Поморског музеја Андро Радуловић.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Отварањем галеријског простора у Поморском музеју, овај особени и тако значајан топос културе Котора и Црне Горе, добија не само један нови садржај већ и нове могућности за откривање оних не увијек видљивих веза између традиције и рецентног умјетничког стваралаштва. Како живимо у епохи у којој се поново живо преиспитују односи савремености и традиције, свако њихово сучељавање у конкретном простору и концепту, представља инспиративно полазиште како теорији тако и самим поетикама умјетинчких стваралаца. Сигуран сам да ће ова новина учинити да Поморски музеј постане мјесто које ће дати посебан допринос поменутом преиспитивању, што ће умногоме допринијети оживљавању културне сцене Котора и Црне Горе. Већ вечерас, у оквиру изложбе “Боја лица”, посјетиоци ће имати прилику да виде дјела настала из једног аутентичног умјетничког трагалаштва, које отвара нека од најбитнијих питања савремене ликовности, али и доноси једну посебну магију чије корене можемо тражити управо у оној традицији у којој је ликовни исказ био одраз интуитивности и мистичног доживљаја свијета. Ипак, поетике Тијане Гордић и Адина Растодера нису производ само голог надахнућа, оне су израсле из врло освешћеног и промишљеног естетског концепта, у којем се јасно препознају архетипске и симболичке редукције кроз једну особену колористичку авантуру.”

mku

“Од данас ће се у Поморском музеју лакше одвијати тај дијалог између културног насљеђа и савременог умјетничког стваралаштва, захваљујући бројним интервенцијама које су урађене у овом здању и чиме су створени услови да палата Гргурина постане простор који може одговорити на све захтјеве савремене презентације и промоције културних и умјетничких садржаја. Сигуран сам да је вечерашња изложба увод у једну нову етапу Поморског музеја, која ће културни живот Котора учинити садржајнијим и динамичнијим, повећати број посјетилаца и, што је можда најважније, привући већи број младих од којих су многи реалне просторе културе замијенили оним виртуелним,” додао је Министар.

Директор Поморског музеја Андро Радуловић је рекао: „Оправданост постојања оваквог простора не треба доводити у питање, самим тим што су Музеј, чија је драгоцијеност већ у самој његовој суштини, и до сада походили значајни умјетнички ствараоци, Васко Липовац, Војо Станиц, Војо Татар, Ђорђе Бато Правиловиц, Миливоје Ђуровић и други, којима се излазило у сусрет из простог разлога обавезе и поштовања, блискости и прожимања заједничких циљева, а то је уздизање и подржавање сегмената културног обиљежја који и те како говори о нама као нацији. Котор, својом културном заоставштином налаже и намеће генерацијску обавезу чувања и надградње свог богатства и у том смјеру ни ми, ни наша дјеца за нама, не смијемо дозволити да се у томе посустане. И управо вечерас доказујемо да смо са пуном одговорношћу преузели ту обавезу, отворивши јос једна врата на овој прелијепој которској палати, палати Гргурина.“

mku

Он је у свом обраћању навео и: „Да се наше културно обиљежје и даље ствара, да оно иде узлазном путањом и да се са великим талентима уцртава једна нова епоха, доказ су два млада умјетника, чија су остварења вечерас почастила наша чула и пред којима стоји сјајна будућност. Сликарка Тијана Гордић и вајар Адин Растодер, црногорски академски умјетници, за ову прилику нам се представљају заједничким остварењем, радовима осмишљеним и исказаним њиховим стилом и умјећем, срочени у композицију са врло смјелим и психолошко - аналитичким називом “ Боја лица “. Као вец афирмисани, Тијана и Адин су добитници бројних награда, са бројним самосталним и групним излагањима, како у Црној Гори тако и у иностранству.“

mku

Аутори изложбе „Боја лица“ су Тијана Гордић и Адин Растодер, вишеструко награђивани аутори који су своја дјела имали прилику да прикажу у оквиру великог броја самосталних и колективних изложби у Црној Гори и иностранству. Изложба „Боја лица“ је њихова прва заједничка изложба.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?