Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке јавне управе, Сузане Прибиловић Дневним новинама

Објављено: 30.07.2018. 16:04 Аутор: МЈУ

                                                                      За вишкове из државне управе има мјеста у приватном сектору

Вијест да је Влада донијела План оптимизације за наредни двогодишњи период, који подразумијева смањење броја запослених у јавној управи, мораторијум на запошљавање у наредних годину, самим тим и непродужавање уговора на одређено, одјекнула је као бомба у јавности. Док се и даље лицитира са бројем људи који ће остати без посла, прва жена ресора јавне управе Сузана Прибиловић за Дневне новине објашњава да неће свих 4.637 грађана колико их тренутно има уговоре на одређено остати без посла. Поручује да се ограничење не односи на оне који су на позицијама неопходним за несметано вршење послова одређених органа. За такве случајеве тражиће се сагласност министарстава јавне управе и финансија.

Према подацима до којих је дошло Министарство јавне управе, а који представљају полазну основу у Плану оптимизације, у јавном сектору укупно је запослено 51.480 на централном нивоу 39.306, док је укупан број запослених на локалном нивоу 12.174.

ВИШЕ ОП 4.000 АНГАЖОВАНИХ НА ОДРЕЂЕНО

"На основу података из Плана оптимизације, укупан број запослених на централном нивоу на одређено вријеме износи 3.963, а по основу других облика ангажовања 674. Подсјетићу да се ограничење не односи на уговоре чије закључење је неопходно за несметано вршење послова органа, уз претходно прибављено одобрење Министарства финансија и Министарства јавне управе" казала је министарка јавне управе Сузана Прибиловић.

Наиме, План оптимизације јавне управе за период 2018-2020. којим су дефинисане дугорочне и краткорочне мјере за оптимизацију броја запослених на централном и локалном нивоу, предвиђа ограничавање запошљавања за период од годину дана. То значи да су сви органи државне управе и јавне установе чији је оснивач држава у обавези да обуставе запошљавање по основу закључивања радног односа на неодређено и одређено вријеме за период од годину дана, осим у секторима од посебног јавног интереса, уз претходну сагласност Владе, казала је Дневним новинама министарка јавне управе Сузана Прибиловић.

Ограничавање, како је појаснила подразумијева привремену забрану, у овом случају на дванаест мјесеци, за објављивање јавних огласа у циљу заснивања радног односа, односно запошљавања у јавној управи. Свакако, додаје, водили су рачуна да утврде и који су то изузеци како би обезбиједили нормално функционисање система.

ОДСТУПАЊА ОП ПЛАНА ПРЕДВИЂЕНА

"Дакле, одсупања од ових мјера се односе на: интерни оглас, замјену привремено одсутног запосленог, именовање и постављење лица у складу са законом, започете поступке по основу јавних огласа, радно ангажовање незапослених лица у циљу спровођења мјера активне политике запошљавања у складу са прописима којима се уређује област запошљавања (нпр.јавни радови), радно ангажовање по основу пројеката који се финансирају средствима ЕУ или донација, послове сезонског карактера, у складу са законом, изузетно, Ужи кабинет може одобрити додатне, посебне изузетке од ове мјере", појаснила је Прибиловић.

Приликом припреме плана оптимизације и дефинисања мјера, Прибиловић каже да су водили рачуна о свим сегментима, како донесеним мјерама не би угрозили функционисање јавне управе и виталност система.
Посебно су, додаје, водили рачуна да се обезбиједи несметано пружање кључних услуга грађанима и привреди, али и у погледу испуњавања обавеза из процеса европске интеграције.

"Зато се и у Плану опримизације кроз опис мјере ограничавања запошљавања наводе ситуације када је могуће и у којим случајевима некога запослити. Циљ нам је оптимизација јавне управе, а не угрожавање виталних функција система. Сви они од којих зависи одређено функционисање система остаће у систему, а сагласност за то, на предлог ресора, даваће Министарство јавне управе и Министарство финансија, односно Ужи кабинет који ће пратити овај процес", поручила је министарка Прибиловић.

Ефикаснија, економичнија, функционална јавна управа, која це обезбиједити градјанима квалитетније, а јефтиније услуге је циљ више пута помињан. То значи, каже Прибиловић, да у коначном желе бољу јавну управу, односно администрацију која ће на квалитетнији и бољи начин, у складу са савременим стандардима, одговорити на потребе грађана и приватног сектора. Такође, донесене мјере треба да допринесу смањивању расходне стране и растерећењу државног и општинских буџета.

НАПРАВИЋЕ УПРАВУ ПО МЈЕРИ ГРАЂАНА

"У складу са Стратегијом реформе јавне управе до 2020. године, а коју прати План оптимизације, планирано је смањење броја запослених у јавној управи од 3% на централном нивоу и 5% на локалном нивоу до краја 2018. године. Свакако, циљ ових мјера, није само да смањујемо укупну запосленост, већ да извршимо одређена преусмјеравања из јавног у приватни сектор, јер у приватном сектору већ сада има довољно слободних и добро плаћених радних мјеста. Велики простор постоји и за основање нових предузећа. Зато, са Министарством економије већ разматрамо пакет мјера активног запошљавања за један број запослених који су заинтересовани за рад у приватном сектору", поручила је Прибиловић.

Ако би одговор на питање о будућим плановима и изазовима морала дати у једној ријечи, онда би, каже Прибиловић то била дефинитивно имплементација. Много су, каже урадили на стварање добрих претпоставки за имплементацију реформе, прије свега, на стварању нормативног оквира.

"Сада предстоји онај тежи дио, све то квалитетно имплементирати. Такође, желим да истакнем да интензивно радимо на припреми новог закона о државној управи који треба да обезбиједи потпуну реорганизацију јавне управе и да нагласи нову улогу државне управе у савременом друштву", казала је она, додајући да им је циљ да унаприједе организацију државне управе у складу са европским стандардима.

"Вјерујем да ће цијели пакет мјера које доносе Влада и Министарство јавне управе од оснивања допринијети да јавна управа буде по мјери грађана, уз смањење трошкова", закључила је Прибиловић.

Одступања од мјера:
-интерни оглас
-замјена привремено одсутног запосленог
-именовање и постављење лица у складу са законом
-започете поступке по основу јавних огласа
-радно ангажовање незапослених лица у циљу спровођења мјера активне политике запошљавања у складу са прописима којима се уређује област запошљавања (нпр. јавни радови)
-радно ангажовање по основу пројеката који се финансирају средствима ЕУ или донација
- послове сезонског карактера

Државни органи већ приступили имплементацији Плана

План се имплементира свега мјесец дана, али на основу информација којима располазе Министарство јавне управе, државни органи су већ озбиљно приступили његовој имплементацији. Као један од разлога, Прибиловић види у чињеници да је План оптимизације добио једногласну подршку свих чланова Владе током расправе на сједници Владе, што говори о томе да су у Влади дали пуну подршку да се овај процес реализује.
"У том смислу, убијеђена сам да ће колеге из Владе дати и пуну подршку да се План оптимизације реализује, као и колеге на локалном нивоу. Свакако, да план оптимизације предвиђа и наш заједнички рад на имплементацији ових мјера кроз међуресорски стручни тим у којем су чланови секретари министарстава, представници НВО, Заједнице опстина, а придружени члан је и представник синдиката управе и правосуђа. Министарство јавне управе управља и прати овај процес, али је ово процес цијеле јавне управе, у којем заједно, пратећи препоруке из плана, треба да градимо бољу и модерну јавну управу по ЕУ стандардима", казала је Прибиловић.

5 ОДСТО

планирано је смањење броја запослених у јавној управи на локалном нивоу до краја 2018. године, док је за централни ниво планирано смањење три процента запослених
укупан број запослених у јавној управи 51.480
централни дио 39.306
локални дио 12.174
уговор на одређено 3.963
други облик ангажовања 674

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?