Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, посјетио Министарство одбране Црне Горе и сусрео се са министром Бошковићем и НГШ Дакићем

Објављено: 30.07.2018. 22:35 Аутор: мод
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, посјетио је данас Министарство одбране Црне Горе. Том приликом је одржан састанак којем су присуствовали министар одбране мр Предраг Бошковић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић, као и чланови њихових кабинета.

Министар Бошковић је представио кључне политике које Министарство одбране имплементира са фокусом на модернизацију Војске Црне Горе, јачање сарадње са партнерским земљама и Савезницима у оквиру НАТО Алијансе, као и унапређење старосне структуре запослених у Министарству одбране и Војсци ЦрнеГоре кроз сарадњу са младима и политику подмлађивања кадра.

У погледу модернизације, Бошковић се осврнуо на набавку три вишенамјенска хеликоптера, као и набавку шест лакооклопних возила који ће бити обезбијеђени донацијом СР Њемачке на јесен 2018.године. Истакао је да ћемо, као одговорна НАТО чланица, наставити да дајемо допринос НАТО Политици одбране и одвраћања, као и Пројектовања стабилности,кроз учешће у међународим операцијама. Нагласио је план да Црна Гора, као кредибилна Савезница, до 2024. године достигне издвајања од 2% БДП за потребе одбране. Министар Бошковић је представио и настојања министарства одбране да створи боље социјалне услове и унаприједи стандард запослених у Министарству одбране и припадника Војске, рјешавањем стамбених питања. У том контексту је подсјетио да је расписан оглас за избор извођача радова за зграду у Рсојевици, општина Даниловград.

„Војска Црне Горе је поново постала институција којој се вјерује, о чему најбоље говоре последња истразивања јавног мњења, конкурси за пријем нових војника на које се јавља вишеструко више кандидата од потребног броја, као и велико интересовање младих за војне академије и Љетњи војни камп“ закључио је Бошковић.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе је приказао тренутно стање у Восјци Црне Горе и промјене планиране усвајањем нове Организацијско-формацијске структуре ВЦГ, која омогућава савремену и флексибилну организацију по моделу пирамиде. Нагласио је значај модернизације и набавке нове опреме за унапријеђење способности наше Војске, што ће обезбиједити развој капацитета за које у нашој земљи постоје потреба и традиција. Генерал Дакић је посебан акценат ставио на неопходност адекватне и константне обуке и едукације кадра, кроз школовања, учешће на вјежбама и у мировним операцијама, у циљу достизања и одржавања интероперабилности са Савезницима и унапређења способности ВЦГ. 

„Војска Црне Горе ће увијек, са свим својим капацитетима, бити на услузи грађанима Црне Горе“ поручио је генерал Дакић.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је након што му је представљено стање у војсци Црне Горе, с јасним плановима дјеловања у наредном периоду, оцијенио да се ради о крајње охрабрујућој и оптимистичној, прије свега реалној пројекцији, имајући у виду да су обезбијеђени материјални ресурси и јасан стратешки приступ. Сагледавајући реформу војске од 2006. године, Ђукановић је истакао да је направљен важан искорак у њеној оптимизацији и модернизацији, али да се већ сада мора размишљати како формацију војске прилагодити ономе што су реалне потребе Црне Горе.

Указао је да је Црна Гора непоколебљива на свом путу у ЕУ, који је уз чланство у НАТО-у примарни циљ наше вањске политике, те да без обзира на дешавања у оквиру саме ЕУ, ми морамо спроводити реформе несмањеним темпом, не само ради достизања чланства као циља, већ прије свега да би грађани Црне Горе кроз усвајање цивилизацијских тековина, заиста осјетили да живе европски. С тим у вези, указао да ће кључни приоритети у наредном периоду бити димазирање економског раста И јачање демократије И институција које морају бити на услузи грађанима и бити видљиви дио система који функционише.

У том контексту нагласио је да је неопходно да се развој Црне Горе, а уједно и политика одбране, сагледавају кроз геополитичке изазове, у свијету, Европи и региону.Црна Гора мора бити спремна да одговори свим изазовима, одлучно слиједећи своја стратешка опредјелјенја, која су и довела до данашњег курса просперитета још од 1998, па преко 2006, до посљедњих изборних циклуса, истакао је Предсједник. Управо на тим темељима наша држава је , казао је Предсједник од једне од најмање развијених држава бивше Југославије, постала најразвијенија земља Западног Балкана.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?