Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За модернизацију ХЕ Пива 10,3 милиона еура

Објављено: 30.07.2018. 22:50 Аутор: ПР центар
Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) и конзорцијум словеначке и италијанске компаније Литострој и АББ ЈВ потписали су уговор о реконструкцији и модернизацији хидроелектране (ХЕ) Пива вриједан 10, 3 милиона еура.

PR centarУговор који ће финанисрати КфW банка са 8,5 милиона еура и ЕПЦГ, потписали су извршни директор ЕПЦГ Игор Новељић, директор интеграција Литостроја, Дамјан Коленко и генерални мендажер АББ, Данило Моресцо.

Извршни директор ЕПЦГ, Игор Новељић, истакао је да ће хиодроелектрана добити модернизовану хидромашинску и електро опрему сва три агрегата, постројења сопствене потрошње електране и најсавременији систем за управљање на нивоу електране који ће, како је појаснио, омогућити аутоматско управљање свим агрегатима и свим постројењима из централне команде. 

„Осим остваривања главних циљева реализације пројекта као што су продужење радног вијека електране још 40 година обезбјеђује се висока погонска спремност и поузданости електране. Пружање тзв. помоћних и системских услуга за електроенергетски систем Црне Горе остварује се додатни приход компаније који је у пољедње двије године износио преко два милиона еура“, истакао је Новељић.

Директор интеграција Литостроја, Дамјан Коленко, казао је да су они задужени за испоруку стројарске опреме, хидрауличног система и регулације, као и за споредну опрему.

„Након завршетка радова, предвиђен је пробни рад, током којег ћемо осигурати наше присуство. Након тога иде радни период, током којег све мора бити како је прописано, протоколом“, рекао је Коленко.

Он је навео да је Литострој хидроелектрани Пива испоручио опрему 1976 године и да она „око 40 година ради веома добро и добро је одржавана“.

„Са овим новим уговором почињемо са ревитализацијом електране и надамо се да ће опрема бити у стању да се експлоатише наредних 30, 40 година, како је предвиђено пројектом“, казао је Коленко.

PR centarГенерални мендажер АББ, Данило Моресцо, казао је да је та компанија технолошки партнер, који, како је навео, одржава трансформацију енергије у Црној Гори.

„Црна Гора је дио нашег региона Јужне Европе. Намјера нам је да растемо овдје, сваке године инвестирамо више од пет одсто у развој, како би добили производ у складу са очекивањима корисника“, оцијенио је Моресцо.

Он је рекао да ће та компанија наставити са инвестирањем у инфраструктуру, да би, како је навео, подржали такве планове и у будућности.

„Ово је прилика да се захвалимо ЕПЦГ на сарадњи. Биће много прилика да испратимо напредовање пројекта, из угла извођача радова. Сваких два мјесеца, заједно са клијентом и нашим партнером Лтостројем, вршићемо преглед радова, који ће нам обезбиједити мониторинг пројекта и омогућити његову успјешност“, поручио је Моресцо.

Наведена модернизација и реконструкције биће реализоване у наредне три године и омогућиће усвршавање како самих чланова тима тако и колега из других дијелова ЕПЦГ који ће пружати подршку у наредном периоду. 

Пројекат ревитализације ХЕ „Пива“ је обухваћен Стратегијом развоја енергетике до 2030.године као један од пројеката из одабране групе пројеката, чији је циљ, поред осталог и повећање енергетске ефикасности постојећих производних, преносних и дистрибутивних објеката.

У наредном периоду очекује се потписивање и уговора за другу фазу реконструкције и модернизације ХЕ „Перућица“ у вриједности од 30 милиона еура. То представља наставак стратегије менаџмента компаније и започетог инвестиционог циклуса вриједног преко 170 милион еура. Тиме ће, измедју осталог, ЕПЦГ задржати лидерску позицију у производњи и снабдјевању у периоду отвореног тржишта и уласком нових произвођача електричне енергије у Црну Гору.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?