Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обавјештење о јавној расправи поводом Нацрта Закона о путевима

Објављено: 31.07.2018. 20:18 Аутор: МСП

Овим законом уредиће се правни положај, развој, одржавање, заштита, управљање и финансирање јавних путева као и њихово грађење и реконструкција и извршити додатно усаглашавање са правном тековином Европске уније у области саобраћајне политике.

Радна група је припремила Нацрт Закона о путевима и исти дала на јавну расправу 11. јуна 2018. године у трајању од 40 дана. У периоду трајања јавне расправе пристигли су коментари, приједлози и сугестије одређеног броја заинтересованих лица.

Закон о путевима донијет је 2004. године, а 2009, 2010, 2011, и 2017. године претрпио је измјене и допуне. С обзиром да је од доношења закона дошло до значајних промјена законске регулативе у Црној Гори, што намеће потребу усаглашавања прописа у области путева, била је неопходна израда новог закона којим ће се уредити област која се односи на правни положај путева, услове, начине управљања, њихову заштиту и одржавање, како и изворе и начине финансирања, а посебно услове изградње и реконструкције путева и инспекциског надзора.

Нацрт Закона требало би да ријеши уочене недостатке и неправилности у примјени важећих правних прописа из области путева, да уреди прецизније услове и начин управљања, заштите и одржавања путева, пружи рјешење за начине и изворе финансирања, омогући усаглашавање захтјева у погледу изградње и реконструкције путева са Законом о планирању простора и изградњи објеката као и неопходно усаглашавање са прописима Европске уније.

Према Програму приступања Црне Горе Европској унији у овом закону започета је и настављена процедура увођења следећих директива: Директива 1999/62 ЕЗ о накнадама за коришћење одређених инфраструктура за тешка теретна возила; Директива 2004/54 ЕЗ о минималним безбиједоносним захтјевима за тунеле у оквиру транс-европске путне мреже; Директива 2008/96 ЕЗ о управљању безбиједношћу путне инфраструктуре; Директива 2010/40 ЕУ о оквиру за увоођење ИТС ; Директива 2004/52 ЕЗ о интероперабилност електронских сисатема за наплату путарине и Одлука Комисије 2009/750/ЕЗ о дефенисању електронске наплате путарине.

Законом је утврђен орган надлежан за надзор над спровођењем одредаба овог закона, права, надлежности и овлашћење државног инспектора, повјеравање инспекцијског надзора и жалба на рјешење инспектора. Утврђене су и казнене мјере за привредни преступ за правно лице и прекршај за правно лице, предузетника, физичко лице.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?