Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић и Дакић са Командантом НАТО Центра за ваздушне операције: Заштита ваздушног простора Црне Горе најбоља потврда посвећености Алијансе концепту колективне одбране

Објављено: 01.08.2018. 18:29 Аутор: мод
Генерал-потпуковник Рубен Гарсиа Серверт (Рубéн Гарцíа Серверт) командант НАТО здруженог Центра за ваздушне операције у Торехону ( НАТО ЦАОЦ Торејон) борави у званичној посјети Министарству одбране током које се састао са министром одбране, мр Предрагом Бошковићем и Начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом, Драгутином Дакићем.
 
Министар Бошковић је истакао да је Црна Гора, као најмлађа чланица НАТО-а, посвећена реализацији кључних задатака Алијансе у циљу ефикасног одговора на савремене безбједносне изазове и пријетње. Током сусрета, министар је упознао саговорника са најзначајнијим активностима реализованим током прве године чланства, наглашавајући да ће Црна Гора наставити интензивно да ради на интегрисању националног система у систем колективне одбране Алијансе. 

Апострофирајући значај чланства у Алијанси, Бошковић је истакао да је управо мисија заштите ваздушног простора Црне Горе (Аир Полицинг), која је започела 5. јуна ове године, најбоља потврда посвећености Алијансе заједничкој сигурности и концепту колективне одбране. У том контексту, министар се захвалио команданту Серверту на подршци коју је здружени Центар за ваздушне операције пружио нашој земљи током процеса успостављања Аир Полицинг мисије, као најзначајнијег корака у процесу интеграције у НАТО интегрисани систем противваздушне и противракетне одбране-НАТИНАМДС. Такође, казао је да је ова мисија не-борбеног карактера најбољи примјер бенефита које је Црна Гора остварила чланством у НАТО, као и посвећености савезница заједничким вриједностима. 

Током састанка генерала Серверта са Начелником Генералштаба ВЦГ, генералом Дакићем, разговарано је о заједничким активностима које су планиране за будући период. Такође, разматрани су модели интензивирања сарадње у домену ваздушних операција између Војске Црне Горе и Здруженог центра у Торехону. У том конктексту, генерал Дакић је најаво да ће представник Војске Црне Горе бити упућен у Здружени центар за ваздушне операције НАТО-а у Торехону гдје ће обављати дужности у НАТО систему заштите ваздушног простора. 

Генерал Серверт је истакао да је Алијанса у Црној Гори препознала кредибилног партнера који пружа конкретан допринос активностима НАТО-а. Нагласио је да упућивање представника у Здружени центар за ваздушне операције НАТО-а у Торехону додатно потврђује озбиљност и посвећеност Црне Горе у испуњавању обавеза које проистичу из чланства у најзначајнијем војно-политичком савезу. Серверт је изразио задовољство успостављањем Аир Полицинг мисије за Црну Гору, којом је осигуран цјелокупан ваздушни простор, што представља битну компоненту када је у питању безбједност коју Алијанса гарантује савезницама.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?