Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе обезбиједило финансијска средства за санацију дворског гробља Петровића

Објављено: 01.08.2018. 21:34 Аутор: Министарство културе
Имајући у виду значај Цетињског манастира и дворског гробља Петровића које се у оквиру њега налази, Министарство културе је обезбиједило финансијска средства, али и друге потребне ресурсе, за израду конзерваторског пројекта и спровођење свих потребних мјера у циљу заштите овог непокретног културног добра. Тим поводом, министар Александар Богдановић је упутио иницијативу Митрополији црногорско-приморској, као држаоцу културног добра, за реализацију наведених активности. 

У писмо упућеном Митрополиту црногорско-приморском, у коме је указано на одлучност Државе Црне Горе да се са посебном пажњом односи према културно-историјском насљеђу које свједочи о нашој поносној и богатој историји, измедју осталог, се наводи:

„Као што сте упознати, на дијелу дворског гробља културног добра Цетињски манастир, констатована су оштећења које снажно доприносе деградацији овог непокретног кулутрног добра. Ријеч је о гробним мјестима чланова династије Петровић, који имају важно мјесто и улогу у богатој црногорској историји, на коју смо изузетно поносни. 

Поред наших стратешких опредјелјенја, које се односе на очување и заштиту насљеђа, имамо и законску обавезу којом је предвиђено да су власници и држаоци културних добара, укључујући и вјерске заједнице, дужни да чувају, поштују, одржавају и правилно користе културна добра која посједују, те да је и Црна Гора дужна да обезбјеђује заштиту и очување свих културних добара која се налазе на њеној територији.

Имајући у виду наведено, желим Вас информисати да је Министарство културе обезбиједило финансијска средства, али и друге потребне ресурсе, за израду конзерваторског пројекта и спровођење свих потребних мјера у циљу заштите овог непокретног културног добра“
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?