Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кушевија: Унаприједити положај социјално угрожених корисника Специјалне болнице за психијатрију у Котору

Објављено: 01.08.2018. 19:00 Аутор: мрсс

mrss

На приједлог Министарства рада и социјалног старања 31. јула 2018. године организован је састанак у ЈЗУ Специјална болница за психијатрију у Котору у циљу резимирања досадашњих учинака у вези са постојећим проблемима смјештаја вишедеценијских социјално угрожених корисника у овој институцији.

Састанку су, поред представника министарства рада и социјалног старања, присуствовали представници министарства здравља, директори Центара за социјални рад из свих црногорских градова са стручним радницима, запослени у болници за психијатрију, као и представница Акције за људска права.

Директор болнице Драган Чабаркапа је поздравио присутне и захвалио се на иницијативи за одржавање оваквог састанка, истичући озбиљне проблеме препуњености капацитета ове институције корисницима за чијим лијечењем је престала потреба.

Генерални директор Директората за социјално старање и дјечију заштиту Горан Кушевија поздравио је присутне и нагласио да је ово важан процес који се једино заједничким радом и међусекторском сарадњом може ријешити. Такође је навео да су у периоду од претходнг састанка па до данас центри за социјални рад предузели активности на унапрјеђењу положаја социјално угрожених пацијената ове установе на начин што је један број пацијената остварио неко од права из социјалне заштите. Нагласио је важност укључивања тимова центара за ментално здравље имајући у виду да су они прва степеница у процес деинституционализације ових пацијената, као и локалних самоуправа будући да је рјешавање стамбеног питања социјално угрожених категорија у надлежности локалних заједница. Потребно је приликом измјештања ових пацијената водити рачуна о поштовању изјаве воље.

Генерални директор Директората за јавно здравље и програмску здравствену заштиту др Миро Кнежевић је истакао да ће до краја септембра текуће године бити завршене Смјернице за ментално здравље.

Представница Акције за људска права Мартина Марколовић је истакла да се приликом измијештања пацијената из ове установе морају имати у виду смејрнице за деинституционализацију и да се исти ни у ком случају не би требали смејштати у домове за старе.

Представници министарстава су се усагласили да су у протеклом периоду центри за социјални рад учинили значајне помаке контактиравши родбину пацијената из ове установе и покушавајући да корисницима за које је процес лијечења у овој установи завршен обезбиједе адекватан смејштај.

Заједнички је усаглашено да је неопходно израдити Смјернице и Протокол о поступању, као и одредити временски оквир за отпуштање пацијената.

ПР Служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?