Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројектом „Ухвати чист талас“ против амбалажног отпада на будванској ривијери

Објављено: 02.08.2018. 20:23 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Кроз пројекат „Ухвати чист талас“ који се спроводи на потезу Словенске плаже и шеталишта, до 25. јула сакупљено је више од 200 килограма пластичне амбалаже и лименки, које ће бити рециклиране.

Амбалажни отпад, прикупљан од 15. јуна у 30 угоститељских објеката и плажа који су закупци Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе, одлаже се у намјенске посуде – посебно стакло, пластика и лименке. Ускоро се очекују подаци прикупљене стаклене амбалаже која је привремено одложена у предузећу „Комунално“ Будва.

Пројекат, који траје до 15.септембра, покренула је компанија Цоца-Цола ХБЦ Црна Гора и Еколошки покрет „Озон“, заједно са Министарством одрживог развоја и туризма, Агенцијом за заштиту природе и животне средине, Јавним предузећем за управљање морским добром Црне Горе, Општином ,,Будва“, предузећем ,,Комунално“ Будва, и Регионалном депонијом ,,Можура“ Бар.

Након селективног раздвајања отпада и припреме за рециклажу, у чему ће посебну улогу имати предузеће „Комунално“ Будва, отпад ће бити транспортован на Регионалну депонију Можура, одакле се даље пласира на тржиште секундарних сировина. Приход остварен од пласирања амбалажног отпада на тржиште биће уступљен Регионалној депонији „Можура“, како би се тим новцем унапрједила инфраструктура за рециклажу.

Поред тога што се пројектом показује како заокружени систем управљања амбалажним отпадом који се генерише у угоститељству треба да функционише у пракси и колико је значајна међусекторка сарадња, најважнији очекивани резултат је спрјечавање стварања морског отпада који постаје све већи проблем.

Посебну вриједност пројекту даје едукативна кампања са фокусом на домаће и стране туристе и дјецу, па су ангажовани и промотери, који на препознатљивим трициклима обилазе Словенску плажу и шеталиште, анимирајући посјетиоце да се укључе у пројекат правилним одлагањем амбалаже.

Министарство одрживог развоја и туризма апелује на грађане да личним примјером допринесу очувању чистоће нашег мора и плажа, подножју планина и ријека, како би живјели у здравом простору и дочекивали госте са позитивном сликом наше земље.

Реализацију пројекта пратите на:

www.ухватиталас.ме

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?