Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подгорица: Спријечено планирање извршења тешких кривичних дјела – одузета велика количина оружја, експлозивних направа, бомби, муниције, детонатора, маски и других предмета; осумњичени лишен слободе

Објављено: 03.08.2018. 20:44 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Центра безбједности Подгорица поново су спријечили вршење тешких кривичних дјела откривањем велике количине оружја међу којима су аутоматске пушке и снајперске пушке са пригушивачима, као и експлозивних направа спремних за употребу, бомби, муниције, детонатора, силиконских маски и других материја и предмета направљених у сврху вршења ових дјела. Службеници Групе за антитерористичке прегледе су, на једној од три локације на којима су извршени претреси, на лицу мјеста деактивирали двије импровизоване експлозивне направе велике разорне моћи. Слободе је лишено осумњичено лице, Г.Р. (32) из Подгорице.

Наиме, службеници ЦБ Подгорица су, предузимајући активности на превенцији, спрјечавању и откривању кривичних дјела почињених на организовани начин, као и других тешких кривичних дјела, прибавили наредбе од судије за истрагу Вишег суда у Подгорици на основу којих су извршили укупно три претреса.

Прво је, на основу прве наредбе, извршен претрес стана у насељу Златица у Подгорици и претрес куће у једном селу у Колашину, које је користио Г.Р. Извршеним претресом пронађено су три паковања материје за коју се основано сумња да је експлозив и извјесна количина пиштољске муниције.

Даља криминалистичка обрада овог предмета и претходна оперативна сазнања којима су располагали полицијски службеници ЦБ Подгорица су резултирали иницирањем друге наредбе за вршење претреса на основу које је извршен претрес тзв. штек стана у насељу Забјело у Подгорици, а који је такође користио осумњичени Г.Р.

Извршеним претресом изнајмљеног стана у наведеној насељу у Подгорици пронађен је арсенал оружја, муниције, експлозива и других предмета у недозвољеном посједу и то:

- двије импровизоване експлозивне направе веће разорне моћи које су биле спремне за употребу и које је из тог разлога Група за антитерористичке прегледе Сектора за обезбјеђење личности и објеката Управе полиције деактивирала на лицу мјеста;

- око 40 комада електричних детонаторских каписли;

- више електричних уређаја са антеном и батеријама које су намијењене за активирање експлозивних направа, као и више магнета за причвршћивање експлозива;

- више разног алата за прављење и комплетирање експлозивних направа;

- једна противпјешадијска мина;

- три снајперске пушке са оптичким нишаном а од тога двије са пригушивачем;

- аутоматска пушка „ЦЗ“ М -70 цалл.7,62 мм;

- један аутомат марке „ЕРО - Цроатиа“ цалл.9 мм са пригушивачем;

- три пиштоља од којих су два марке „ЧЗ ПО7“ цал.9мм и један пиштољ непознате марке са пригушивачем;

- пет ручних бомби од тога двије марке М -52 и три марке М-75,

- једна ручна бомба непознате марке;

- већи број различитих дјелова ватреног оружја и то: 10 пригушивача за различите врсте оружја, два оптичка нишана намијењена за снајперске пушке, више пушчаних цијеви као и већа количина оквира за различито наоружање и већа количина пушчане и пиштољске муниције различитог калибра од чега је извјесна количина муниције за оружје са пригушивачем;

- неколико мањих паковања са супстанцом за коју се сумња да је опојна дрога кокаин;

- четири панцир прслука;

- више силиконских маски за покривање лица; и

- више комада фантом маски и рукавица.

Сви одузети предмети и ствари ће у даљем току поступка бити предмет одговарајућих вјештачења у Форензичком центру ради прибављања евентуалних материјалних доказа неопходних за идентификовање извршилаца и процесуирање кривичних пријава за најтежа кривична дјела из протеклог периода која су извршена као посљедица сукоба организованих криминалних група.

Након спроведене криминалистичке обраде осумњичени Г.Р. је, уз двије кривичне пријаве, због основане сумње да је починио два кривична дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја, приведен државном тужиоцу у Вишем државном тужилаштву у Подгорици. Након саслушања тужилац је за Г.Р. донио рјешење о задржавању у полицијским просторијама до привода судији за истрагу.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?