Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на отварању 18. Сајма књига у Улцињу

Објављено: 04.08.2018. 15:52 Аутор: мку

Синоћ је у Улцињу, на Пристану, отворен 18. Сајам књига, који ће у наредних неколико дана окупити око 50 издавача из Црне Горе и региона.

 

На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић, замјеник министра туризма Албаније Хајрулах Чеку, директор Туристичке организације Улцињ Фатмир Ђека, директорица Института за промоцију књиге из Тиране Ирена Точи и познати албански писац Намик Докле.

 

Министар Богдановић је у свом обрачању истакао: „Већ 18 година улцињски сајам књига спаја бројне издаваче, писце и читаоце, доносећи једну нову димензију регионалном увезивању и сарадњи. То је својеврсни наставак културних прожимања која су на овим обалама оставила необориве доказе о плодотворном сусрету различитости, о ономе чиме се и данас прпеознају Улцињ и Црна Гора. На таквим темиљима постављена је и једна оваква свјетковина књиге, која може послужити као модел за учвршћивање односа међу сусједима, чија су историјска искуства обиљежена сличним изазовима, а знамо да се уз једно такво цивилизацијско достигнуће какво је књига, сваки изазов лакше рјешава.”


mku


„Како живимо у времену које тражи интензиван и стални дијалог међу културама, историјско и савремено искуство Улциња, његов географски положај, дуга традиција складног разногласја, јесу оно што представља изузетан предуслов конкретним активностима у међукултурној сарадњи. Да су неке од њих већ покренуте, види се из података који  показују да је управо у посљедњих десетак година остварена интензивна сарадња између црногорских и албанских књижевника, што је резултирало и порастом преведених црногорских књижевних дјела на албански, као и албанских на црногорски,“ додао је Министар.


mku


“Ово је најзначајнија културна манифестација која се одржава у Улцињу“, истакао је предсједник Општине Љоро Нрекић. Он је додао и да је Улцињ град културе, као и да ова манифестација има свој значај и у регионалним оквирима.

 

18. Сајам књига Улцињ званично су отворили министар културе Александар Богдановић, предсједник Општине Улцињ Љоро Нрекић и замјеник министра туризма Албаније Хајрулах Чеку.

 

mku


Сајам књига који уз подршку Министарства културе организује Центар за културу Улцињ у сарадњи са Општином и Туристичком Организацијом Улцињ, те са Институтом Књиге из Тиране, трајаће до 7. августа.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?