Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке јавне управе, Сузане Прибиловић Побједи

Објављено: 06.08.2018. 14:08 Аутор: мју


• Влада је почетком јула донијела План оптимизације јавне управе за период до 2020. године. Подсјетите који су главни циљеви тог плана?

План оптимизације јавне управе 2018-2020. представља једну од најзначајнијих активности у оквиру реформе јавне управе. Приликом израде плана водили смо се компаративним искуствима држава региона и чланица ЕУ, као и постојећим анализама нашег система јавне управе. Више пута смо истакли да циљ оптимизације није само смањивање броја запослених него унапређење, ефикасности, оперативности и функционалности јавне управе, а самим тим побољшање квалитета јавних услуга. Наши грађани треба брзо и лако, без чекања у редовима и на шалтерима да добију квалитетну услугу, уз ниже трошкове. Дакле, циљ нам је да унаприједимо ниво конкурентности, побољшамо квалитет јавних услуга, унаприједимо фискалну стабилност. Овај процес одвија се паралелно са имплементацијом два системска закона о државним службеницима и намјештеницима и о локалној самоуправи којима смо унаприједили систем одговорности у јавној управи, кадровско планирање и др. Подсјетићу, да План оптимизације даје сет хоризонталних, али и прилагођених секторских мјера за превазилажење изазова које јавна управа има у максималном коришћењу својих капацитета и остваривању пуне ефикасности. Мјере су подијељене на краткорочне и средњорочне, а спроводиће се у складу са специфичностима централног, односно локалног нивоа. Све мјере утврђене Планом биће реализоване у периоду 2018-2020. године, што треба да представља темељ за одржавање континуитета у спровођењу цјелокупног процеса реформе јавне управе.

• Да ли имате у овом тренутку податак или процјену колико ће запослених у јавној управи у наредне двије године остати без посла и бити отпуштено? (подсјетите и на то колико сада има запослених у јавној управи)

Према подацима до којих је дошло Министарство јавне управе, а који представљају полазну основу у Плану оптимизације, у јавном сектору укупно је запослено 51 480. На централном нивоу 39 306, а укупан број запослених на локалном нивоу је 12 174. У складу са Планом оптимизације, сви органи државне управе и јавне установе чији је оснивач држава у обавези су да обуставе запошљавање по основу закључивања радног односа на неодређено и одређено вријеме за период од годину дана, осим у секторима од посебног јавног интереса, уз претходну сагласност Владе. Ограничавање подразумијева привремену забрану, у овом случају на дванаест мјесеци, за објављивање јавних огласа у циљу заснивања радног односа, односно запошљавања у јавној управи. Посебно смо водили рачуна да утврдимо који су то изузеци како бисмо обезбиједили нормално функционисање система, па се ограничење односи на уговоре чије закључење је неопходно за несметано вршење послова органа, уз претходно прибављено одобрење Министарства финансија и Министарства јавне управе. У складу са Стратегијом реформе јавне управе до 2020. године, а коју прати План оптимизације, планирано је смањење броја запослених у јавној управи од 3% на централном нивоу и 5% на локалном нивоу до краја 2018. године. Такође, до 2020. на централном нивоу број запослених би требало да буде мањи 5%, док је на локаном нивоу 10%.

• Шта је предвиђено за те раднике-службенике који ће остати без посла, односно на који ће начин бити збринути, да ли ће добити отпремнине, могућност добијања кредита за започињање бизниса и сл.?

Министарство јавне управе заједно са Министарством финансија и другим органима разматра моделе за лица која буду споразумно раскинула радни однос или буду проглашена технолошким вишком. За технолошке вишкове, свакако, ће бити обезбијеђене отпремнине, а сада смо у фази утврђивања подстицаја за споразумни престанак радног односа. Подстицајне мјере могу ићи у правцу давања отпремнина или неког пакета мјера у склопу мјера активног запошљавања, повољнији кредити и сл. Подсјетићу, да је Планом дефинисано да су претходно институције у обавези да обаве анкетирања запослених за споразумни престанак радног односа, при чему ће се водити рачуна да се анкетирањем не обухватају лица чије су компетенције неопходне систему. Крајем октобра планирано је да већ имамо прве резултате анкете запослених који су заинтересовани за споразумни прекид радног односа.

• Какви су досадашњи резулати праћење реализације Плана оптимизације јавне управе (у претходних мјесец дана)? Да ли се већ нешто урадило на смањивању броја запослених, односно да ли је дат налог министарствима и другим органима да раде на реализацији Плана?

У овом тренутку је рано говорити о конкретним резултатима, али оно што знамо из директне комуникације са ресорима да се стварају предуслови да се план имплементира или га већ имплементирају у неким сегментима. У том циљу, већ у октобру очекујемо прве конкретније податке, али и позитивне ефекте. Оно што је важно, обезбиједили смо унутар Владе веома добру координацију процеса, па таквим приступом неће изостати ни очекивани резултат.

• Да ли је у циљу остваривања Плана оптимизације предвиђено усвајање нових или измјена постојећих законских рјешења?

Од оснивања Министарства јавне управе све активности су усмјерене ка стварању ефикасне управе, што је један од кључних циљева и самог плана оптимизације, зато су сва нова законска рјешења која смо предложили била доминантно у том правцу. Подсјетићу да је нови Закон о државним службеницима и намјештеницима, како и нови Закон о локалној самоуправи донио низ рјешења која ће утицати да се план оптимизације квалитено имплементира. Наравно, поменула бих и нови Закон о управном поступку, који је почео да се примјењује прошле године и његови позитивни ефекти су већ видљиви. У наредном периоду активности министарстава биће усмјерене и ка реорганизацији државне управе, што је, такође, једна од мјера из Плана оптимизације. Основ за ове активности стварамо у два кључна закона која очекујемо да предложимо, а надамо се да ће бити и донешени, а то су Закон о државној управи и Закон о електронској управи. Циљ нових законских рјешења је да се унаприједи организација државне управе и усклади са европским стандардима, али и да се смањују трошкова јавне управе.

• Да ли је Планом оптимизације или неким другим актом предвиђено и смањење броја запослених у предузећима у којима је држава већински власник? Ако јесте да ли ће се то односити на сва предузећа са већинским државним власништвом или само на оне која послују са губицима?

Влада је задужила ресорне министре да отпочну поступак оптимизације у привредним друштвима у којима је држава већински власник са аспекта запослености и њихове функционалности. Закључак се односи на сва државна привредна друштва у већинском државном власништву.

• Да ли је већ послат налог тим компанијама да раде на смањењу броја запослених? Имате ли процјену колико бих радника тих предузећа могло остати без посла?

То је обавеза ресорних министара који ће Владу извјештавати о овој мјери. Идеја је да Влада преко својих представника у управним одборима покрене овај процес.

• У Извјештају о функционалној анализи Министарства јавне управе и Управе за кадрове, коју је припремио тим Свјетске банке препоручује се да се у Црној Гори запосленост у јавном сектору смањи на тај начин што ће значајно редуковати број министарстава и органа јавне управе. Како коментариште ту анализу и да ли Црна Гора има превише министарстава, односно да ли треба да смањи њихов број?

Ради се о веома значајном документу који осим што анализира Министарство јавне управе и Управу за кадрове, даје препоруке у односу на читаву јавну управу. Свакако, да нам је значајан тај екстерни поглед са стране, али се у пословима реорганизације јавне управе водимо и оним што су наша искуства. У конкретном случају, желим да нагласим да што се тиче броја министарстава, Свјетска банке је то навела као примјер, али не и препоруку, а све у оквиру предлога да се размотри хоризонтална расподјела функција у оквиру јавне управе и евентулано интегрисање постојећих органа, како би се смањио број запослених спајањем малих организационих јединица и смањењем броја административног особља.

• У извјештају се упозорава и на умножавање малих органа, што, како се каже, доводи до значајног фрагментисања управе и неефикасности. Ваш коментар на то, односно да ли треба смањити број постојећих државних органа и евентуално их интегрисати?

Ова препорука Свјетске банке је на линији рјешења које ће предложити Министарство јавне управе Влади у предлогу новог Закона о државној управи.

• У извјештају се констатује и да у Министарству јавне управе, као новом органу, постоји значајан недостатак особља. Да ли и Ви сматрате да у овом министарству постоји недостатак особља? (подсјетите на садашњи број запослених у министарству, као и колико би према Вашој процјени био оптималан број, односно колико недостаје)

Све препоруке биле су предмет анализе приликом израде новог Закона у државној управи, али и нове систематизације Министарства јавне управе. Тренутно је запослено 104 лица, а систематизовано 138. У припреми нове систематизације водимо се и мјером из Плана оптимизације да се број систематизованих радних мјеста смањи за 10-30%. Идеја је да кроз нову систематизацију уважимо, онолико колико је то могуће, препоруке Свјетске банке, али и мјере из Плана оптимизације. Министарство јавне управе треба да буде примјер свим органима када је у питању имплементација Плана оптимизације и на томе ћу инсистирати.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?