Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан споразум за набавку униформи за припаднике Војске Црне Горе

Објављено: 07.08.2018. 20:53 Аутор: мод
Данас је у Министарству одбране потписан међудржавни Оквирни споразум за набавку униформе за потребе Министарства одбране Црне Горе на период од пет година и Уговор о набавци униформе за потребе Министарства одбране Црне Горе за 2018. годину, између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске коју представља Привредна агенција Министарства националне одбране Републике Турске „АСФАТ« А.С.

У 2017. години Министарство одбране Црне Горе је посебну пажњу посветило изради техничке спецификације за вјежбовно-теренску униформу за припаднике Војске Црне Горе. У том циљу ангажована је реномирана лабораторија Еуроинспект – Еуротеxтил д.о.о. из Републике Хрватске која је у сарадњи са стручним тимом из Министарства одбране израдила техничку спецификацију која задовољава све европске стандарде квалитета униформе. Нацрте униформе је израдила проф. др. Мирјана Рељић, професор дизајна на Универзитету у Београду у складу са захтјевима Министарства одбране. На овај начин је задржана препознатљива шара и боја униформе Војске Црне Горе, али другачијег изгледа и бољег квалитета.

Ово је прилика је да Министарство одбране Црне Горе по први пут од 2009. године обезбједи вјежбовно-теренску униформу за цјелокупан састав Војске Црне Горе јер су у претходном периоду набављане само недостујаће количине униформе.
За реализацију Оквирног споразума за набавку униформе за потребе Министарства одбране Црне Горе је опредјелјено 5,300.000,00 еура, за период од 2018. до 2022. године. На основу овог Оквирног споразума Влада Црне Горе може потписивати уговоре за набавку униформи за потребе Министарства одбране Црне Горе сваке године док траје Оквирни споразум.

Вриједност Уговора за 2018. годину је 1.265.079,00 еура. Добијене цијене кроз медјудржавн споразум вишеструко су мање у односу на цијене униформе које смо добијали путем јавних тендера. Поред тога треба додати и чињеницу да »АСФАТ« А.С. за овај посао неће обрачунати провизују (коју обрачунава другим државама), што додатно описује одличне односе двије Владе.
Овом набавком обезбиједиће се комплети униформи за око 2700 припадника Војске Црне Горе, с обзиром да Министарство одбране ствара предуслове за оспособљавање нових генерација војника кроз добровољно служење војног рока од 2019 године.

Набавком униформе преко Привредне агенције Министарства националне одбране Републике Турске „АСФАТ« А.С. Министарство одбране Црне Горе, ће у краћем временском року добити униформу, директно утицати на квалитет униформе, обезбједити дугогодишњу испоруку униформе од реномираних турских текстилних компанија, која ће увијек бити истог квалитета и дизајна.
Оквирни споразум и Уговор ће у име Владе Црне Горе потписати министар одбране мр. Предраг Бошковић, а у име Привредне агенције Министарства националне одбране Републике Турске „АСФАТ“ А.С. генерални директор Махмут Сами Цеyлан.
Церемонији потписивања ће присуствовати и Амбасадор Републике Турске у Црној Гори Њ.Е. Серхат Галип.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?