Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прес конференција поводом лишења слободе више припадника криминалне организације а у вези са планирањем и извршењем кривичног дјела тешко убиство / ВИДЕО АКЦИЈЕ И ИЗЈАВЕ

Објављено: 16.08.2018. 20:17 Аутор: УП
Данас је у Подгорици, у просторијама Управе полиције МУП-а у 13,00 часова, одржана прес конференција поводом лишења слободе више припадника криминалне организације а у вези са планирањем и извршењем кривичног дјела тешко убиство почињено у Подгорици, 31.03.2018. године, на штету М.Ш. и Р.Ј. На прес конференцији говорили су помоћник директора Управе полиције МУП-а за Сектор криминалистичке полиције Енис Баковић и руководилац Специјалног полицијског одјељења Драган Радоњић, док је прес конференцији присуствао и Специјални државни тужилац Саша Чађеновић. Сва три учесника конференције одговарала су на питања новинара.


Изјава помоћника директора Управе полиције МУП-а за Сектор криминалистичке полиције Ениса Баковића:

Пред Специјалним државним тужилаштвом дана 05.04.2018.године покренут је кривични поступак због постојања основане сумње да је током 2017.године формирана криминална организација која за циљ има вршење кривичних дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја и тешко убиство. Поступак је покренут против седам лица, и то против три лица због кривичних дјела стварање криминалне организације и кривичног дјела тешко убиство које је извршено на штету Шаковић Милоша и Јовановић Радивоја, против једног лица због кривичног дјела стварање криминалне организације, изазивање опште опасности и кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја док је против три лица кривични поступак покренут због кривичних дјела стварање криминалне организације.
Предузетим радњама службеника Специјалног полицијског одјељења и Сектора криминалистичке полиције прикупљени су докази и идентификован је непосредни извршилац и саизвршиоци у кривичном дјелу тешко убиство у коме је криминална организација организовала и извршила убиство Шаковић Милоша којом приликом је смртно страдао и Јовановић Радивоје, а које кривично дјело се догодило 31.03.2018. године у кафићу „Форум“ у Подгорици.
Према тада доступним подацима и доказима криминална организација формирана је на неодређено вријеме од стране непознатог лица. Утврђено је да су поред ових седам лица криминалну организацију чиниле и друге особе, те да је криминална организација наставила дјеловање и након лишења слободе и процесуирања ових лица пред Специјалним државним тужилаштвом.
Поступајући према тим сазнањима, уз налоге и упутства Специјалног државног тужилаштва, службеници Специјалног полицијског тима и Сектора криминалистичке полиције наставили су са предузимањем мјера и радњи у циљу идентификације свих припадника криминалне организације, прикупљање доказа о извршеним кривичним дјелима од стране ове криминалне организације, а све у циљу спрјечавања даљег вршења кривичних дјела од стране ове криминалне организације.
Рад на идентификацији чланова криминалне организације и прикупљања доказа, а самим тим и спрјечавање вршења нових кривичних дјела, је дуготрајан посао, али у релативно кратком временском периоду прикупљени су нови докази о дјеловању криминалне организације и кривичним дјелима која су вршена од стране њених припадника.
О овом дјеловању службеника Специјалног полицијског одјељења и Сектора криминалистичке полиције ближе ће вам рећи Драган Радоњић, руководилац Специјалног полицијског одјељења.
Прије тога желим да истакнем да је полиција показала одлучност у борби против дјеловања организованих криминалних група и да је овом акцијом показано још једном да је држава јача од организованог криминала, те да управо рад на овом предмету показује важностн међуинституционалне сарадње, у овом конкретном случају квалитетну сарадњу полиције са СДТ, те да се овом сарадњом постижу мјерљиви резултати.

Изјава руководиоца Специјалног полицијског одјељења Драгана Радоњића:

Предузимајући мјере и радње предвиђене Закоником о кривичном поступку службеници Специјалног полицијског одјељења и службеници Сектора криминалистичке полиције, ЦБ Подгорица, ЦБ Бар, ЦБ Будва, Посебне јединице полиције, ЗИКС-а, и извршавајући налоге и упутства Специјалног државног тужилаштва, су у претходна четири мјесеца радили на прикупљању доказа о дјеловању ове криминалне организације и идентификације свих њених чланова и кривичних дјела која су вршили у претходном периоду, као и кривичних дјела која су планирали у будућем периоду. Дјеловање ове кривичне организације није спријечено покретањем кривичног поступка против седам лица, како је то помоћник директора и навео, већ је криминална организација наставила да дјелује и након тога, те да планира и да извршава кривична дјела због којих је и формирана. Прикупљеним доказима утврђено је да постоји основана сумња да је криминална организација формирана због вршења кривичних дјела тешко убиство, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога на међународном нивоу, разбојништва, отмица, изазивање опште опасности. Ради извршења кривичних дјела због којих је формирана криминална организација њени чланови су обезбиједили средства за извршење тих кривичних дјела, оружје, пушке, пиштоље, експлозивне направе односно експлозив, детонаторске каписле и друге експлозивне материје, више врста опојних дрога, марихуану, хероин, синтетичке дроге, а које су користили и планирали да користе у реализацији криминалног плана.
Када је прикупљена довољна количина доказа у складу са Закоником о кривичном поступку, и по захтјеву Специјалног државног тужилаштва, судија за истрагу Вишег суда у Подгорици је издао наредбу да се изврши претрес 15 локација на територији општина Подгорица и Бар, а које су користила лица за која је постојала основана сумње да су припадници ове криминалне организације.
Службеници Специјалног полицијског одјељења, Сектора криминалистичке полиције, ЦБ Подгорица, ЦБ Бар, као и службеници ЗИКС-а Подгорица су извршили претресе, којом приликом је пронађена већа количина оружја, опојних дрога и новца и то: 49 грама хероина, 551 грам марихуане, 290 таблета екстази, 210 грама друге синтетичке дроге, 960 грама супстанце за производњу опојних дрога, три ваге за прецизно мјерење, оружје и муниција и то: три пушке, два пиштоља са избрисаним серијским бројевима, 128 комада муниције за аутоматску пушку, 25 комада пиштољске муниције, оквир за аутоматску пушку, експлозив са спорогорећим штапином и 3 детонаторске каписле, новац у износу од 475 еура за који се основано сумња да потиче од продаје опојне дроге, као и једну силиконску маску која служи као средство за сакривање идентитета приликом извршења кривичних дјела због којих је криминална организација и формирана.
Након извршених претреса приступило се лишењу слободе свих лица за која је постојала основана сумња да су чланови ове криминалне организације, те да су вршили и друга кривична дјела.
У акцији полиције лишено је слободе 9 лица и то Л.Р. 21 год; Ђ.Л. 23 год.; А.М. 20 год.; М.Б. 21. год; Ђ.Ж. 39 год.; В.Д. 30 год.; Б.Т. 23 год.; Р.П. 29 год. и Л.С. 34 год. док се два лица и даље потражују, и то малодобни Д.А. 17 год. и Д.А. 31 год, за које постоји основана сумња да су прихватили чланство у криминалној организацији, те заједно са 7 лица против којих је претходно покренут кривични поступак, а која су раније лишена слободе, према подацима којима располажемо чине највећи дио криминалне организације. Ова криминална организација је дјеловала на простору Црне Горе и сусједних земаља, а све у правцу извршења кривичних дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, односно међународне трговине наркотицима, тешко убиство, трговина оружјем, отмица, изазивање опште опасности и разбојништво. Дјеловање криминалне организације је планирано и њени чланови су показали спремност за употребу насиља у реализацији криминалног плана, те су планирали и отмице појединих особа као и вршење разбојништава на територији Подгорице, а све у циљу стицања незаконите добити и моћи.
Према доказима који су прикупљени, поред наведеног, криминални план организације је био и да врше кривична дјела застрашивање, односно кривична дјела против живота и тијела – наношење тјелесних повреда лицима која су у сукобу са криминалном организацијом, те застрашивање појединих лица бацањем експлозивних направа на њихову имовину и паљењем њихових возила.
Уз сагласност СДТ-а поднијета је кривична пријава против 11 лица, од којих су два лица у бјекству, и то против:
- једног лица због кривичног дјела стварање криминалне организације
- четири лица због кривичних дјела стварање криминалне организације и кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја,
- пет лица због кривичних дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога,
- једног лица због кривичних дјела стварање криминалне организације и кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја и кривичног дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога
Извршеним претресима по наредби судије за истрагу Вишег суда у Подгорици дошло се до нових доказа о извршеним кривичним дјелима од стране ове криминалне организације, па службеници Специјалног полицијског одјељења и Сектора криминалистичке полиције по налозима СДТ-а и даље поступају ради откривања других кривичних дјела и идентификације осталих припадника ове криминалне организације.
Такође, интензивно се трага за осумњиченим М.Ј. против кога је и донијета наредба о спровођењу истраге због основане сумње да је непосредни извршилац тешког убиства извршеног на штету Шаковић Милоша и Јовановић Радивоја, као и још два лица која се тренутно налазе у бјекству.

Видео дијела акције можете преузети ОВДЈЕ

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?