Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрвопрерађивачи из Пљеваља потписали уговор о снабдијевању дрвном сировином пелетаре у Бијелом Пољу

Објављено: 16.08.2018. 21:44 Аутор: МПРР

Проблематика коришћења дрвног отпада са којом су се суочавали корисници шума на простору општине Пљевља разријешена је данас потписивањем уговора између Конзорцијума „Јасен“ састављеног од седам дрвопрерађивача  из општине Пљевља и бјелопољске фирме „Пеленгић  траде“ д.о.о.  Потписани уговор  о откупу  цјелокупног дрвног отпада са плацева пљеваљских дрвопрерађивача ријешиће бројне проблеме са којима су наведени привредни субјекти били оптерећени у пословању. Поред тога што је нагомилана дрвна маса у пиланским капацитетима представљала значајан еколошки проблем, постојала је и реална опасност  у овом периоду године да ти простори буду угрожени од пожара.

Састанку који је претходио потписивању предметног уговора, осим власника наведених предузећа присуствовали су државни секретар за шумарство, ловство и дрвну индустрију Министарства пољопривреде и руралног развоја др Милосав Анђелић и директор Управе за шуме Нусрет Калач.

Након састанка, они су изразили задовољство што је дошло до наведене сарадње између привредника. Истакли су да је потписани уговор између дрвопрерађивача    претпоставка бољег упошљавања капацитета пелетара, стварања нове вриједности у дрвопреради и смањења увоза оних производа који можемо произвести у сопственим прерађивачким капацитетима.

Заједнички став дрвопрерађивача је да у Црној Гори постоје довољни прерађивачки капацитети не само за пиланску обраду и више степене финализације производног процеса, већ су се створили сви неопходни предуслови да из дрвне индустрије више нема никаквог отпада. Проширивањем постојећих капацитета и отварањем нових погона за производњу пелета не само да ће се  задовољити потребе домаћег тржишта већ ће значајан дио производње бити извозно орјентисан.

Након тога, представници Министарства и Управе за шуме са сарадницима из подручне јединице Бијело Поље обишли су шуме које су дате на коришћење, са циљем да сагледају реализацију обавеза које су преузели концесионари и локална самоуправа приликом недавног боравка потпредсједника Владе мр Милутина Симовића општини Бијело Поље.

Заједнички је констатовано да је стање путне инфраструктуре у односу на претходни период побољшано, али је још увијек незадовољавајуће, посебно због чињенице да поједини концесионари иако су завршили радове у шумама, путеве нијесу довели у првобитно стање. Из тог разлога је наложено подручној јединици у Бијелом Пољу да предузме све законске мјере према неодговорним корисницима шума у циљу довођења путне  инфраструктуре у оптимално стање, као и то да се  нове сјече не реализују до успостављања потпуног реда у шумама.

Због сезонског карактера обављања послова у шумама посебан фокус у наредном периоду ће се посветити заштити шума од бесправних сјеча, пожара и одрживом коришћењу недрвних производа (гљива, љекобиља и шумског воћа). Ова година је најбољи доказ колико је богатство тих плодова драгоцјено, али се исто тако и показало да се то питање мора боље уредити почевши од начина сакупљања па све до боље валоризације производа, а све у циљу враћања шуми онога што од ње добијемо. Код успостављања новог система газдовања шумама инсистираће се на одрживом интегралном приступу у коришћењу свих производа из шуме.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?