Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пријемом на „Јадрану“ обиљежено 85 година чувене „школе под једрима“

Објављено: 21.08.2018. 16:40 Аутор: мод
Пријемом на школском броду „Јадран“, укотвљеном на тиватским Пинама, синоћ је обиљежено 85 година овог чувеног једрењака Морнарице Војске Црне Горе.

Домаћин пријема, министар одбране, мр Предраг Бошковић, казао је да ће брод, који се дубоко саживио са Тивтом и цијелим Бококоторским заливом, сигурно надживјети још многе генерације и још дуго дочекивати нове морнаре у мисији обуке поморским вјештинама. Бошковић је нагласио да је „Јадран“ имао у својом историји и свијетлих и мање свијетлих тренутака, као што су била ратна времена од 1943. до 1946. године. „Увјерен сам да је међу најсвјетлијима управо ово вријеме“, закључио је министар Бошковић, подсјећајући да је Влада Црне Горе уложила велика средства како би брод засијао у свом најљепшем руху, као залогу за будуће пловидбе и службу новим генерацијама. 

„Бити члан посаде ’Јадрана’ увијек је била посебна част“, истакао је командант „Јадрана“, капетан корвете Зоран Ивановски. Он је подсјетио на историјат једрењака, на многе пловидбе Јадранским морем, али и на 23 међународна крстарења Црним, Сјеверним, Средоземним, Црвеним морем, па и Атлантским океаном, све до Бостона и Њујорка...
„Овог неуморног ветерана чинимо модерним гдје је то могуће, а чувамо нашу традицију тамо гдје је то наша обавеза“, закључио је командант „Јадрана“.

Градоначелник Тивта, др Синиша Кусовац, је казао да брод представља заштитни знак Тивта и цијелог Бококоторског залива. 
 
Свечаности на броду присуствовали су представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Црне Горе, на челу са начелником, бригадним генералом Драгутином Дакићем, представници Морнарице Војске Црне Горе, на челу са командантом, Морнарице, капетаном бојног брода Веском Томановићем, један број некадашњих команданата једрењака, војни пензионери, као и бивши чланови посаде „Јадрана“ на служби у Војсци Црне Горе. 
 
Присуствовали су и представници тиватске, али и осталих приморских општина, као и институција чија је дјелатност везана за поморство. 

Синоћ су на броду наступили ученици Музичке и Основне школе из Тивта, док је претходно Градска музика свирком од зграде општине до Пина најављивала догађај.

Једрењак „Јадран“ изграђен је у бродоградилишту „Х.Ц. Стулцкен & Сохн“ у Хамбургу, у Њемачкој, 1933. године, по наруџби Морнарице Краљевине Југославије. У луку Тиват је упловио 16. јула те године, док је Краљевској Морнарици предат 19. августа, датума који се рачуна као његов рођендан, јер је тада добио име. 

До Другог свјетског рата, извршавао је намјенске задатке обуке поморског кадра. Други свјетски рат провео је у Италији, под именом „Марко Поло“, да би крај рата дочекао служећи као мост на једном од венецијанским канала. 

Потпуно руиниран, враћен је у Југославију 1946. године, након чега је у тиватском Арсеналу обављен први од неколико великих ремонта брода. Током социјалистичког периода, био је у саставу Југословенске ратне морнарице. Посљедњи велики ремонт, окончан је прошле године. 

Брод „Јадран“ је у саставу Морнарице Војске Црне Горе и служи за обуку припадника МВЦГ у поморству, навигацији и бродском погону, али и ученика поморских образовних установа у Црној Гори. 

mod   modmod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?