Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Произвођачи поврћа, уз бесповратну подршку Министарства, инвестирали више од 923 хиљаде еура - Засијано 72 ха поврћа више него прошле године

Објављено: 29.08.2018. 19:10 Аутор: МПРР
Користећи бесповратну подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, кроз јавни позив из Агробуџета, произвођачи поврћа у Црној Гори инвестирали су ове године више од 923 хиљаде еура у ширење и унапређење производње. Од Министарства добили су бесповратну подршку у износу од више од 390 хиљада еура.

Интересовање повртара да унапређењу производњу и ове године било је повећано, чиме је настављен тренд раста броја корисника подршке и засијаних површина. Подржан је 321 произвођач поврћа, што је 74 произвођача више у односу на претходну годину. 

Као један од резултата, засијане површине под повртарским културама повећане су за 72 хектра у односу на прошлу годину. Током 2017. године под поврћем је засијано 568ха, док је у 2018. години засијано 640ха. Посебно охрабрење је што је на сјеверу забиљежен раст од 35 одсто засијаних површина обухваћених подршком. У централном дијелу Црне Горе раст је на нивоу 15 одсто. 

Кроз јавни позив за додјелу подршке повртарској производњи за 2018. годину, који је објављен у фебруару ове године, произвођачи су имали могућност да добију подршку у износу до 40% вриједности инвестиције за набавку садног/сјеменског материјала доминантно заступљених врста поврћа (парадајз, паприка, лубеница, диња, краставац и купус) и до 50% за набавку садног/сјеменског материјала за узгој раног поврћа у пластеницима и за узгој мање заступљених врста поврћа на отвореном пољу. 

Подсјећамо да ове године посебна пажња била на производњи у заштићеном простору, те је уведена нова мјера подршке за набавку УВ фолија. По овом основу укупно 55 произвођача поврћа остварило је подршку у износу од око 20 хиљада еура, за набавку фолије за пластенике површине 7,8ха.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?