Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нови програм Министарства економије од јесени: Енергетски ефикасан дом

Објављено: 13.08.2018. 19:18 Аутор: Министарство економије
Министарство економије покренуће ове јесени програм „Енергетски ефикасан дом“ који ће грађанима Црне Горе омогућити подизање бескаматних кредита за куповину и уградњу система за гријање на биомасу (пелет и брикет), извођење радова на уградњи термоизолације на фасади стамбеног објекта и за уградњу енергетски ефикасне фасадне столарије.

За реализацију програма „Енергетски ефикасан дом“ опредијељено је 120.000 еура. Грађани ће моћи да подигну бескаматни кредит у износу до 8.000 еура, са периодом отплате до шест година, и у оквиру тог износа се опредијеле за једну или више мјера енергетске ефикасности расположивих у оквиру програма. Грађанин ће враћати банци главницу кредита, док ће камату и накнаду за обраду кредита банци плаћати Министарство економије.

Са циљем да имплементација програма „Енергетски ефикасан дом“ почне на јесен, Министарство ће ускоро расписати јавни позив за дистрибутере/инсталатере система за гријање на модерне облике биомасе и грађевинске компаније које се баве извођењем радова на термоизолацији фасада и/или набавку и уградњу енергетски ефикасне фасадне столарије, као и упутити позив свим банкама у Црној Гори за достављање писма заинтересованости за учешће у овом програму.

Циљ програма „Енергетски ефикасан дом“ је да се домаћинствима у Црној Гори, преко бескаматних кредита, понуди могућност остваривања економских и енергетских уштеда коришћењем система гријања на биомасу и финансирањем радова на унапређењу енергетских карактеристика омотача објекта.

Програм „Енергетски ефикасан дом“ представља својеврстан наставак програма „Енергy Wоод“, који је Министарство економије кроз три фазе реализовало од 2013. године, и у оквиру којег је уграђено око 1.010 система за гријање на пелет и брикет широм Црне Горе.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?