Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Данас у 14,00 часова у просторијама Управе полиције одржана прес конференција / ИЗЈАВА

Објављено: 30.08.2018. 21:12 Аутор: УП
Данас је у Подгорици, у просторијама Управе полиције МУП-а у 14,00 часова, одржана прес конференција поводом лишења слободе и процесуирања криминалне групе осумњичене за кривична дјела из области организованог криминала и корупције а у вези са кријумчарењем акцизних роба односно цигарета. Током акције до сада је кривичним пријавама процесуирано 28 физичких и два правна лица. Од 28 физичких лица, четири су процесуирана почетком августа док су 24 лица процесуирана јуче. Од 24 лица која су кривичним пријавама процесуирана јуче, 10 лица је лишено слободе док се 14 лица потражује. Од десет лица која су јуче лишена слободе, седам је царинских службеника. Од 14 лица која се потражују један је царински службеник. Два правна лица процесуирана су такође јуче. Укупно је заплијењено 2.542 пакета цигарета. На прес конференцији говорили су помоћник директора Управе полиције МУП-а за Сектор криминалистичке полиције Енис Баковић и руководилац Специјалног полицијског одјељења Драган Радоњић, док је прес конференцији присуствао и Специјални државни тужилац Саша Чађеновић који је одговарао на питања новинара.

Изјава руководиоца Специјалног полицијског одјељења Драгана Радоњића:

У наставку акције у којој су почетком августа 2018. године лишена слободе 4 припадника криминалне организације, када је заплијењено 1360 пакета цигарета које су прокријумчарене из Слободне зоне Бар на територију Црне Горе, дошли смо до нових података и доказа за постојање основане сумње да су 24 физичка и 2 правна лица и то: Л.Г. (64 год.), Ч.С. (42 год.), Ч.Н.(41 год.), В.А., М.Н.(33 год.), Ч.Б.(35 год.), Ш.М.(41 год.), Ш.Д.(36 год.), И.С.(27 год.), Ј.С., Ј.И.(53 год.), Д.А.(55 год.), К.В.(64 год.), Н.И.(35 год.), Ш.М.(53 год.). Ђ.Ђ.(32 год.), П.З. (36 год.), Л.Х.(53 год.), М.А.(36 год.), М.М.(27 год.) Ч.С.(41 год.), Н.Е.(31 год.), Л.В.(34 год.),НН лица и два правна лица извршили кривична дјела стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја, давање мита, примање мита и кријумчарење, тако што су по претходно утврђеном криминалном плану и јасно утврђеним улогама вршили илегалне активности кријумарења акцизних роба – цигарета из Слободне цариснке зоне Бар, са циљем стављања у промет цигарета иностраног поријекла, без акцизних маркица на нелегалном тржишту Црне Горе.
Основано се сумња да је наведена криминална организација у периоду од маја 2018 . године до августа 2018. године из Слободне царинске зоне Бар прокријумчарила цигарете без акцизних маркица у количини од око 40.000 пакета, при чему је причињена штета за државни Буџет у виду неплаћених акциза и царина у висини од неколико десетина милиона еура.
Због основане сумње да су као организатори и чланови криминалне организације починили кривична дјела која им се стављају на терет, дана 29.08.2018.године, лишено је слободе 10 лица, док су остала лица у бјекству и за њима се интезивно трага. У овој акцији у Бару је још заплијењено 1182 пакета цигарета без акцизних маркица, што укупна запљена износи 2.542 пакета цигарета.
Постоји основана сумња да су у циљу спровођења ових криминалних активности и прикривања истих вршена коруптивна кривична дјела почињена од стране цариника Слободне царинске зоне Бар који су пропуштањем вршења службених радњи починили кривична дјела у циљу остваривања имовинске користи. У овој акцији лишено је слободе 7 царинских службеника, док се за једним интенивно трага.
Међу лицима за које постоји основана сумња да су постали чланови криминалне организације налази се и 8 царинских службеника за које постоји основана сумња да су реализацијом криминалног плана извршили кривично дјело злоупотреба службеног положаја, кривично дјело примање мита и кривично дјело давање мита.
Дјеловањем СДТ, СПО УП и уз пуну сарадњу Управе царина Црне Горе и једне иностране партнерске службе и самом реализацијом акције радног назива „КЛИКЕР“ и лишењем слободе ових лица у потпуности је прекинуто дјеловање ове криминалне организације, али и даље су у току радње ради утврђивања идентитета других лица која су евентуално имала учешће у извршењу ових кривичних дјела.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?