Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Беранама отворио Ветеринарске дане 2018

Објављено: 31.08.2018. 17:30 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић отварајући у Беранама научно – стручни скуп „Ветеринарски дани 2018“, истакао је важност ветеринарске струке за безбједност хране и здравље људи, имајући у виду све бројније изазове, односно болести животиња које не познају границе. 

Симовић је изразио задовољство што је скуп ветеринара у Црној Гори окупио еминентне стручњаке из ове области из региона, ветеринарских факултета и Европске федерације ветеринара, што, како је казао, на најбољи начин показује опредијељеност Црне Горе у достизању ЕУ циљева, уз посебну посвећеност и искреност у његовању регионалне сарадње

Посебно задовољство изразио је због чињенице да се скуп одржава на сјеверу Црне Горе, у Беранама, на којем доносиоци одлука, прије свега градоначелници из бројних општина и представници Владе изражавају спремност да чују глас ветеринарске струке на бројне важне и актуелне теме.

Симовић је подсјетио да Црна Гора тренутно има 143 издате ветеринарске лиценце и да се очекује даљи раст, на бази вриједних студената који приводе крају студије на факултетима у региону, прије свега Сарајеву и Београду. “Тај број је значајан са аспекта потребе очувања стабилне епизиотиолошке ситуације у Црној Гори, што је гаранција стабилне ситуације и у региону и Европи. На такав начин Црна Гора приступа рјешавању бројних изазова”, казао је Симовић.

Он је казао да ветеринарска струка има примарну функцију – заштиту здравља животиња, али последично је незаобилазна у заштити здравља људи. “И тај сегмент постаје све важнији, у времену све више глобалних изазова - болести животиња које не познају границе. Зато је заједнички одговор неопходан на глобалне изазове, одговор базиран на препорукама струке и науке.

Он је подсјетио да је 2016. година Црна Гора успјешно савладала изазове у суочавању са болестима квргаве коже говеда и плавог језика, након чега је Влада у 2017. и 2018., ана бази консултација са ветеринарском струком, одлучила да уложи значајна средства у превентивну вакцинацију стоке и заустави ове двије болести од које су сточари претрпјели велику штету. Овом приликом, Симовић се захвалио свим актерима који су учествовали у том процесу.

Говорећи о ланцу појединаца и институција у оквиру ветеринарске струке у Црној Гори и њиховој улози у праћењу безбједности хране од фарме до трпезе, Симовић је посебно указао на важност посла теренских ветеринара, позивајући их да још ангажованије наставе подршку фармерима. 

Посебно је истакао важност лабораторија које су, уз подршку европских партнера, добро опремљене и које, како је рекао, треба да буду отворене и за младе кадрове, студенте и произвођаче. Посебно је истакао задовољство због резултата Управе за безбједност хране у оквиру које су и инспекције. “Само ове године, од јануара до јуче, приликом контроле увозне хране, заустављено је 97 пошиљки, што је 1.000 тона разне врсте хране која је враћена јер није одговарала стандардма квалитета и безбједности. Тиме смо заштитили здравља становника и туриста”, казао је Симовић.

Осим похвала, Симовић је овом приликом дао и упозорење и то теренским ветеринарским службама, на које је држава пренијела јавна овлашћења. Он је казао да су код неких од њих евидентиране неправилности везане за евиденције грла за подстицајне мјере. Примијећујем одређене недоследности и бићу склон укидању јавних овлашћења, уколико се стање не поправи”, поручио је Симовић.

Симовић је позвао све партнере да заједнички наставе рад у овој области, како би се даље заједно и партнерски унапређивала ветеринарска струка и њена вишеструка улога у друштву.




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?