Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуна подршка Владе имплементацији Плана оптимизације

Објављено: 04.09.2018. 21:29 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, са сарадницима састала се данас са представницима Свјетске банке. На састанку је разговарано о активностима у области реформе јавне управе са фокусома на мјере и текуће активности из Плана оптимизације 2018-2020.

Министарка Прибиловић је казала да је Влада Црне Горе дала пуну подршку имплементацији Плана оптимизације, те да се тренутно одвија процес прикупљања података, као и анкетирање запослених заинтересованих за одлазак из јавне управе. Она је истакла да се први подаци који се односе на примјену Плана очекују почетком октобра, те да ће показати колики је број заинтересованих за отпремнину или неку од активних мјера запошљавања.

Прибиловић је истакла да у наредном периоду, кроз јачање сарадње са Свјетском банком, треба радити на оснаживању капацитета за што квалитетније спровођење рефоме јавне управе. У том смислу, било је ријечи о могућностима кредитне подршке за имплементацију Плана оптимизације.

Она је упознала представнике Свјетске банке са Предлогом посебног програма мјера активне политике запошљавања за лица која су проглашена технолошким вишком или споразумно напустила јавну управу, које могу ићи у правцу давања отпремнина или подстицајних мјера активног запошљавања, повољнији кредити и сл.

Прибиловић је истакла да је у наредном периоду једна од кључних активности реорганизација државне управе кроз доношење Закона о државној управи и Закона о електронској управи. Циљ нових законских рјешења је да се унаприједи организација државне управе и усклади са европским стандардима, као и да се смање трошкови јавне управе.

Представници Свјетске банке су поздравили досадашње активности на имплементацији Плана оптимизације, те исказали заинтересованост да подрже процес кроз праћење имплементације плана. У том смислу, дали су више предлога у циљу боље имплементације и праћења процеса оптимизације, како би се остварио пуни ефекат предложених мјера.

МИНИСТАРТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?