Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Швајцарска делегација Сwисс Цонтиненце Фондације у званичној посјети Црној Гори поводом формирања здравственог и истраживачког регионалног центра

Објављено: 06.09.2018. 20:05 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
              
Швајцарска делегација представника Сwисс Цонтиненце Фондације, предвођена професором Томасом Кеслером, предсједавајућим Фондације и шефом катедре за неуро-урологију на Универзитету у Цириху и Универзитетској болници Балгрист, борави 6. и 7. септембра у званичној посјети Црној Гори. Делегација је данас отпочела састанке са представницима Министарства здравља и Клиничког центра Црне Горе, у циљу потенцијалног инвестирања и формирања новог здравственог и истраживачког центра регионалног карактера.

Делегација се прво сусрела са министарком науке др Сањом Дамјановић, државним секретаром у Министарству здравља, Милованом Вујовићем, генералном директорицом Директората за контролу и унапријеђење квалитета здравља, проф.др Весном Мирановић, генералним директором Генералног директората за економску и културну дипломатију у Министарству вањских послова, Вељком Милоњићем и независном савјетницом министарке науке, др Нином Радуловић.

Предсједавајући Фондације, професор Кеслер, покренуо је иницијативу израде заједничког пројекта између Црне Горе и Швајцарске, под окриљем Сwисс Цонтиненце Фондације, а у циљу унапријеђења квалитета здравствене заштите у Црној Гори. На приједлог гдина Кеслера, средином августа ове године министарка Дамјановић је посјетила Универзитетску болницу Балгрист, заједно са директором Клиничког центра, др Јевтом Ераковићем, и састала се са кључним људима из ове организације, који су потврдили пружање све неопходне подршке у циљу формирања дијагностичког центра у Црној Гори, а који би укључио и пројекте едукације за здравствене раднике на основу најсавременијих научних, образовних и здравствених достигнућа.

Средњорочни циљ ове сарадње било би успостављање новог здравственог и истраживачког центра регионалног карактера у Црној Гори, у који је поменута швајцарска фондација спремна да инвестира средства у обиму и до неколико милиона еура. Будући да су обуке и едукација будућег особља у овом центру кључни фактор, указано је на спремност финансијске подршке од стране Фондације за ове сврхе, за обуке истраживача на Универзитету у Цириху и медицинског особља у Универзитетској болници Балгрист.

Делегација је разговара о моделу оптималном моделу сарадње који би водио ка формирању регионалног центра изврсности у области неуро-урологије, са могућношћу проширења пројекта на област радиологије, дијагностике, неурологије и гинекологије.

У Клиничком центру Црне Горе делегација се сусрела са директором др Јевтом Ераковићем, проф.др Марином Ратковић, медицинском директорком КЦЦГ, директором Клинике за урологију и нефрологију, др Петром Каварићем, деканом Медицинског факултета проф.др Гораном Николићем и проректорком Универзитета Црне Горе, проф. др Иреном Оровић. Они су се упознали са радом ове медицинске установе, односно медицинским процедурама које се спроводе у овој здравственој установи, као и апаратури која је доступна љекарима. Делегација је обишла одјељења Нефрологије, Неурологије и Урологије и разговарала са младим љекарима који су тренутно на специјализацији у земљама региона, али и Западног Балкана, о раду у Клиничком центру, те знању које су стекли вани, а могу управо овдје имплементирати.

Делегација Сwисс Цонтиненце Фондације ће данас посјетити и Институт “Симо Милошевић” у Игалу и имати званичан сусрет са директорицом, гђом Горданом Рајовић.

Сјутра, 7. септембра, делегације ће се састати са министром финансија, мр Дарком Радуновићем, савјетником премијера за стране инвестиције, мр Владимиром Бератовићем, градоначелником Подгорице, др Иваном Вуковићем, и потпредсједником Црногорске академије науке и умјетности, проф.др Љубишом Станковићем.



Министарство науке Црне Горе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?