Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 89. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

        
     
Влада Црне Горе је, на данас одржаној 89. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, донијела Уредбу о измјени Уредбе о Генералном секретаријату Владе Црне Горе. Измјенама се приступило у циљу стварања формално правних-услова за реализацију активности предвиђених Акционим планом за спровођење Стратегије реформе јавне управе 2018-2020 које се односе на даљи развој и унапређење координације јавних политика, између осталог и средњорочно планирање рада Владе и министарстава. У складу с тим, измјенама је прописано да Генерални секретаријат Владе обавља послове који се односе на утврђивање, координацију активности и учествовање у припреми програма рада Владе и министарстава и праћење њихове реализације.

Влада је на иницијатицу Заједнице општина Црне Горе размотрила и утврдила Предлог закона о измјени и допуни Закона о планирању простора и изградњи објеката и упутила га Скупштини на разматрање по скраћеној процедури.

Заједница општина Црне Горе упитила је дан прије данашње сједнице Влади Иницијативу за продужење рока за доношење планских докумената прописаног чланом 217 Закона наводећи у образложењу да су то затражиле општине Бијело Поље, Жабљак, Тиват и Рожаје и Пријестоница Цетиње.

У наведеним иницијативама истиче се да је тренутно 16 планских докумената у финалној фази израде и доношења, али да због различитих објективних разлога не могу бити донијети у законском року односно до 1. октобра. Како од доношења планских докумената зависи даљи економски и укупни развој подручја која се разрађују планом, Влада је иницијативу оцијенила оправданом и предложила да прописани рок буде продужен до 31. децембра.

Влада је утврдила Предлог Одлуке о доношењу Просторног плана посебне намјене Националног парка ''Скадарско језеро''. Основни циљ израде Плана био је да се усклађивањем са актуелним прописима и стандардима и опредјелјенјима Просторног плана Црне Горе, створе формалне и планске претпоставке за осмишљен развој, организацију и уређење простора Скадарског језера, у складу са основним развојним опредјелјенјима и принципима одрживог развоја. План је дефинисао основни концепт намјене простора, ранга центара и инфраструктурне опремљености који ће омогућити заштиту и валоризацију природних потенцијала у функцији одрживог развоја. У том смислу посебан значај има планско повезивање предметног простора са центрима непосредног окружења. План садржи и детаљне разраде за поједине зоне и локалитете, чиме се обезбјеђују предуслови за реализацију инвестиционих пројеката и уређење простора на локацијама које захтијевају трајне промјене у простору.

У оквиру редовне комуникације и размјене мишљења са Скупштином Црне Горе о актуелним темама и изазовима преговарачког процеса са ЕУ, усвојен је Осамнаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период април - јун 2018. Извјештајем су обухваћени најважнији догађаји који се односе на политички дијалог Црне Горе с Европском унијом, преговоре о приступању, информисање јавности, активности Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању, усклађивање националног законодавства с правном тековином ЕУ и Инструмент за претприступну подршку – ИПА.

Такође, Влада је усвојила Предлог закључка о допуни закључака Владе Црне Горе од 26. јула 2018.године поводом разматрања предлога одлука о образовању радних група за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за преговарачка поглавља од 1 до 24 и од 26 до 33. Допуне се састоје у уношењу правно техничких корекција текста одлука које се односе на правни основ за њихово доношење, имена и звања чланова преговарачких група.

Влада је усвојила Анализу оцјене спремности јавне управе за објављивање података у отвореном формату, која наглашава почетну позицију, постојећи правни оквир, могуће препреке за реализацију пројекта објављивања података у отвореном формату. Отворени подаци су информације које настају дјеловањем органа јавне власти у дигиталном формату погодном за преузимање и обраду, а чијом се употребом у комерцијалне и/или некомерцијалне сврхе може створити додатна вриједност. Иницијатива за отварање података представља подршку процесу објављивања и поновне употребе отворених података и обухвата аспекте као што су развој дигиталних вјештина, координација активности са свим субјектима на националном нивоу који се баве подацима, као и финансирање иновација из те области. Информације које се налазе у посједу органа власти и њихово отварање од изузетног су значаја за транспарентност рада јавне управе и имају велики економски потенцијал. Влада је задужила Министарство јавне управе да прати и координира реализацију активности из иницијативе за отварање података и да формира међуресорски Радни тим за отворене податке који би се састојао од чланова из државних институција, академске заједнице, ИТ заједнице и цивилног сектора.

Усвојена је Информација о откупу јагњади и инструкцију о евиденцији откупа и плаћања ПДВ за 2018. годину. У расправи је истакнуто да је подршка Владе активности која је и у претходном периоду имала позитивне социо – економске ефекте, наставак је бриге према потребама пензионера који су исказали интересовање да и ове године под повољним условима обезбиједе квалитетан производ. Истовремено, организован откуп значајна је подршка црногорским фармерима у дијелу рјешавања сезонских тржишних вишкова у производњи.

Откуп ће се реализовати уз заједничко учешће Министарства рада и социјалног старања, Фонда ПИО, Инвестиционо - развојног фонда, Савеза пензионера Црне Горе и представника месне индустрије: Месопромет(Бијело Поље), Горановић(Никшић) и Градина(Рожаје). Откупна цијена јагњади износиће 2,3 еура по килограму живе мјере, односно 4,30 еура по килограму готовог производа за пензионере који ће имати могућност плаћања у осам мјесечних рата, а процјена је да ће се откупити око 14.000 јагњади. У циљу успостављања стимулативних цијена за фармере и пензионере, Влада ће, посредством Министарства пољопривреде, Фонда ПИО и Министарства рада и социјалног старања обезбиједити средства у укупном износу од око 354 хиљаде еура - 1,1 еуро по килограму, док ће Инвестиционо – развојни фонд обезбиједити 2 милиона еура за потребе финансирања месних индустрија, под повољним условима.

У складу са програмским опредјелјенјем за континуирано унапређење социјалног положаја пензионера, Влада је усвојила Предлог да се Удружењу пензионера Подгорица из текуће буџетске резерве уплати 100 000 еура за затварање финансијске конструкције за изградњу стамбено-пословне зграде са 88 стамбених јединица која је усељена у марту ове године.

Такође, Влада је одлучила да из текуће буџетске резерве издвоји 1 600 000 еура за реконструкцију и адаптацију хале Спортског центра Мораћа, како би се задовољили стандарди које захтијева кошаркашко такмичење у Еуро лиги, чиме се даје допринос заједничким напорима за стварање услова за учешће кошаркашког клуба Будућност Воли у том значајном такмичењу. У дискусији је наглашено да, поред подршке најтрофејнијем и најуспјешнијем црногорском кошаркашком клубу, ова инвестиција има и много шири значај за развој врхунског спорта и афирмацију државе, јер ће реконструисану спортску халу користити многи спортски клубови и репрезентације у домаћим и међународним такмичењима.

Влада је дала сагласност Општини Плав за подизање спомен-обиљежја, давањем назива ЈУ Центар за културу Општине Плав, именом Хусеина Башића, истакнутог књижевника, прије истека законског рока.

У оквиру кадровских питања Влада је дала сагласност да се за директора Дирекције за жељезнице именује Мирослав Кукавичић, дипломирани грађевински инжењер.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?