Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић у Бечу: Јача међународна сарадња и координација заједнички безбједносни интерес

Објављено: 13.09.2018. 20:23 Аутор: МУП
Међусобна координација, правовремена размјена информација и искустава, као и унапређење већ постојећих механизама сарадње основ су за ефикасно спровођење акција од безбједносног интереса, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на данашњем министарском састанку одржаном у Бечу.

Конференција која је уприличена поводом аустријског предсједавања Европком унијом, а којој су присуствовали министри унутрашњих послова земаља Западног Балкана и министри из земаља Европске уније, била је прилика и да Црна Гора закључи Споразум о аутоматизованој размјени ДНК података, података о отисцима прстију и података о регистрацији возила, који се реализује у оквиру Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи. Тим поводом министар Нухоџић је оцијенио да овај договор представља кључни искорак у ефикаснијој борби против прекограничног, тешког и организованог криминала, илегалних миграција и тероризма и подсјетио да је Црна Гора предузела све потребне припремне радње ради прилагођавања својих система за предстојећу аутоматску размјену података.

eu2018atДанашња конференција била је прилика и за разговор министара на тему актуелних миграторних изазова. С тим у вези министар је истакао да је доношењем новог законодавног оквира, усклађеног са европским стандардима, утврђено цјеловито и јасно поступање свих надлежних актера. Министар Нухоџић је казао да упркос томе што се Црна Гора налази на такозваној „Обалној рути“, незаинтересованост миграната да учествују у поступку међународне заштите и даље постоји јер Црну Гору не доживљавају као крајњу дестинацију, те да се стога у највећем броју случајева поступци обустављају.

Говорећи о безбједносном акспекту миграција, министар Нухоџић је подсјетио на успостављање мјешовитих патрола из редова полиције и војске на граници са Албанијом и заједничких патрола са другим сусједним земљама, чиме се спречава илегални улазак у земљу, али и друге незаконите радње на граници и у пограничном појасу. Министар је истакао да је сарадња са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕX) од изузетног значаја за питање илегалних миграција, нарочито у дијелу размјене оперативних података и исказао увјерење да ће Црна Гора ускоро реализовати активности на плану усаглашавања Споразума са ФРОНТЕX-ом, како би се допринијело испуњавању циљева дефинисаних Стратегијом проширења.

Тема састанка у Бечу био је и тероризам, а овом приликом министар Нухоџић је казао да иако су обим и степен ризика од овог феномена мањи него у земљама у региону, Црна Гора предузима значајне мјере и активности у циљу превенције, сузбијања и спречавања свих облика насилног екстремизма, радикализације и тероризма. Као нарочито важну он је истакао сарадњу у оквиру Западнобалканске иницијативе за борбу против тероризма (WБЦТи), чије је формирање подржано од стране надлежних тијела Европске уније и министара унутрашњих послова и правде земаља Западног Балкана.


                                                                                 
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?