Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Агенција Стандард&Поор'с потврдила стабилан изглед за Црну Гору

Објављено: 15.09.2018. 13:53 Аутор: Министарство финансија
Агенција за кредитни рејтинг Стандард&Поорс објавила је нови Извјештај за Црну Гору којим је потврдила изглед рејтинга наше земље, који је означен као ,,стабилан“, уз очување оцјене Б+/Б.

Имајући у виду да је кредина агенција Стандард&Поорс други пут потврдила рејтинг који је додјељен Црној Гори у 2017.години, ова чињеница упућује на очекивање да би након треће овакве потврде могло доћи до повећања кредитног  рејтинга. 

На овај начин је још једна релеванта свјетска институција препознала озбиљност спровођења мјера фискалне консолидације, али и укупно повећање економске активности које проистиче из унапређења општих услова пословања. Како се наводи у Извјештају, актуелна позиција Црне Горе на рејтинг листи резултат је снажног економског раста који је настављен у 2018. години,који се процјењује на 3,5%, а који се базира на развоју туризма, енергетике и инфраструктуре, односно конкретније на изградњи прве дионице ауто-пута која ће, како се наводи, допринијети регионалној повезаности и побољшању безбједности. Аналитичари су констатовали снажан раст од 16% у броју посјетилаца, као и близу 12% у броју ноћења, и то у првој половини текуће године, док предвиђају могућност додатне експанзије и љетњег и зимског туризма кроз инвестиције.

Аналитичари указују на снажну институционалну позицију Црне Горе у региону као и на потенцијале за даљи развој кроз структурне реформе које наша земља спроводи у циљу приступања Европској унији, док као пресудно важне активности за достизање Владиних циљева наводе наставак спровођења мјера фискалне консолидације, смањење дефицита и нивоа јавног дуга.

Очекивања стручњанка из Стандард&Поор'а су да ће јавни дуг почети да пада са завршетком изградње прве дионице аутопута што кореспондира са пројекцијама Министарства финансија садржаним у Фискалној стратегији којом је дефинисан сет мјера фискалне консолидације.

У Извјештају се наводи да би рејтинг за Црну Гору могао бити повећан уколико би многобројни пројекти из области инфраструктуре, енергетике и туризма, који су тренутно у току, дали боље резултате од очекиваних, унапређујући перспективу раста Црне Горе, уз умањење ризика у оквиру биланса плац́ања.

ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?