Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Никшићу посјетио осам предузетника који су подржани кроз ИПАРД: Новим инвестицијама отворена нова радна мјеста и осигуран посао хиљадама фармера

Објављено: 17.09.2018. 19:32 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић обишао је у Никшићу осам предузетника који су у овој години успјешно реализовали планиране инвестиције и добили бесповратну подршку Министарства пољопривреде кроз ИПАРД програм, чиме су унаприједили своју производњу и конкуретност, отворили значајан број нових радних мјеста и могућност за ширење кооперантске мреже са црногорским фармерима.

Компаније и предузећа које је потпредсједник посјетио - Месна индустрија "Горановић”, предузећа за прераду меса “ИНМЕС-МАРК“, мљекара “Срна” и “Ника”, “Сирара Миљанић”, затим погон за прераду и сушење воћа “Монтеномакс”, погон за прераду дрењина у Озринићима и кланица и погон за прераду меса “МИНИКО” у Бањанима, у овој години инвестирали су укупно 1.470.000 еура, за шта су остварили бесповратну подршку из националног буџета и ЕУ фондова у износу од 620 хиљада еура.

MPRRБлизу 4.000 радних мјеста везано за резултате рада ових предузећа

„Прије реализације ових инвестиција, у овим предузећима радила су 262 запослена и са њима је било директно повезано 3.390 коопераната. Реализацијом ових инвестиција, поред унапређења конкурентности, отворено је још 39 нових радних мјеста и отворене нове могућности за проширење кооперантске мреже. Дакле, све заједно близу 4.000 радних мјеста везано је за пословање и резултате рада ових предузећа. Због тога они заслужују да се обиђу, да се разумију, да се подрже, да се охрабре за нове развојне искораке, који ће такође бити резултат нашег партнерства“, казао је потредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја на конферецији за новинаре која је одржана током посјете, у Сирари Миљанић.

Потпредсједник Симовић је истакао посебан значај ових инвестиција за црногорску економију, јер, како је казао, стварају нову вриједност, обезбјеђују одрживост пословања, валоризују расположиве природне ресурсе, креирајући и производећи квалитетне производе који су спој традиционалног и модерног, напомињући да су неки производи, као што су производи Месне индустрије „Горановић“, већ добили европску улазницу, односно извозни број за ЕУ тржиште, а да су на том путу и остали.

„Њихови производи су дио наше све шире, све садржајније, све препознатљивије, све конкурентније палете домаћих производа, који с правом изазивају све већу пажњу потрошача – и домаћих и све бројнијих туриста, који у овим производима вреднују квалитет, свјежину и географску одредницу поријекла. Због свега тога сви ови предузетници заслужују поштовање, што јасно исказујемо и данашњом посјетом. Поштовање за исказани предузетнички дух, за све преузете ризике и виталност коју показују у утакмици на малом и отвореном тржишту, суочавајући се са великим иностраним компанијама, уз неријетку појаву разних елемената нелојалне конкуренције. Поштујући, чувајући и унапређујући отвореност нашег тржишта морамо чувати, сачувати и унаприједити наше произвођаче, чувајући радна мјеста, чувајући интересе хиљада фармера који остварују приходе у сарадњи са њима“, казао је Симовић.

Он је казао и да успјех ових привредних субјеката није настао преко ноћи, нити је случајан, јер је ријеч, углавном, о доказаним домаћинима, предузетницима који генерацијама чувају и унапређују предузетништво и традицију радне етике.

Охрабрујући резултати инвестиција и планови

Симовић је исказао задовољство и резултатима разговора са привредницима, истичући да је циљ данашње посјете био да се кроз радне састанке са вриједним предузетницима у Никшићу стекне непосредан увид у све изазове са којима се они сусрећу у пословању, да се чују њихове визије развоја и заједнички пројектују будући програми подршке,

Од јутрос смо обишли пет предузетника, а у наставку ћемо обићи преостала три. Већ сада могу да саопштим да су резултати ових реализованих инвестиција охрабрујући, као и развојни планови како у погледу нових инвестиција, тако и у погледу ширења и јачања производног програма и отварања нових радних мјеста“, казао је Симовић.

Реализоване инвестиције током ове године од око 1,5 милиона еура и 620 хиљада еура бесповратне подршке кроз ових осам пројеката, како је казао, представљају само најаву много већих и значајнијих инвестиција, и то већ крајем ове и током наредне године.

У процедури за одобравање још 10,7 милиона еура инвестиција кроз ИПАРД у Никшићу

Подсјећајући да је у току реализација два јавна позива у оквиру великог ИПАРД-а, Симовић је саопштио да је са подручја општине Никшић пристигло 62 захтјева за инвестиције у износу од 10,7 милиона еура и бесповратну подршку преко 5 милиона еура.

„Успјешна реализација тих пројеката биће врло значајан импулс јачању пољопривредног сектора у Никшићу и у Црној Гори. Вјерујемо да ће ови успјешни пројекти и издашне мјере бесповратне подршке које смо обезбиједили бити снажан подстицај бројним другим вриједним домаћинима, а посебно младим. Предузели смо бројне активности које дају конкретне и мјерљиве резултате, са циљем да што већи број грађана поносно може рећи да је пољопривреда њихов бизнис – и то уносан и одржив бизнис“, поручио је потпредсједник Владе који је и овом приликом позвао представнике медија да и даље активно подржавају заједничке напоре Владе и вриједних предузетника, који ће обезбиједити нова запошљавања, стварање нове вриједности, унапређење квалитета живота.

MPRRMPRR

MPRRMPRR

MPRRMPRR

MPRR


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?