Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио умјетничко-модни пројекат “Ерос, крв и светост”

Објављено: 18.09.2018. 04:35 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас у Биљарди на отварању умјетничко-модног пројекта “Ерос, крв и светост”, чији су аутори Димитрије Поповић и Анатсазија Мирановић.

У свом обраћању министар Богдановић је истакао: "Димитрије Поповић значајним је дјелом свог опуса показао посебну заинтересованост за све оне интервенције женског принципа у којима су управо крв и ерос реметили често исувише наглашену трансцедентност великих прича, чинећи да се појам светости разлије у сам живот. Управо су то биле неке од најбитнијих субверзијакоје су инспирисале људску мисао и умјетност у њиховом отпору догми и патријархату, вршћи прерасподјелу моћи у корист другости.Инсистирањем на еросу и тјелесности, Димитрије Поповић показује да није само у дослуху са том традицијом, већ и са оном фукоовском интерактивношћу која влада између тијела и текста, захваљујући чему смо добили један од најузбудљивијих опуса у разуђеном току нововјековне ликовне умјетности,којим је структурирана својеврсна семиотике тјелесног. И уистину, тијело се увијек указивало као реметилачки фактор свакој оној моћи која је тежила монолитности, а женско тијело је у таквим тежњама подлијегало највећем степену цензуре. Поповић је бирао старозавјетне и новозавјетне наративе у којима се препознаје женски субверзивни потенцијал, а они су му омогућили да ревидира наметнуте антагонизме између ероса и светости, показујући да су ти антагонизми супротстављени не само људској природи већ и самом хришћанском свјетоназору."

mku

Он је додао и да је "Анастазија Мирановић ову Димитријеву побуну против догматских задатости, оличену у одбрани женског као реметилачког, транспоновала у креације које својом амблематичношћу уносе неопходну дозу провокације у прокламовану суздржаност женске појавности, на чему су инсистирали како патријархат и пуританство тако и сви конзервативни идеолошки концепти. Зато се ови одјевни предмети такође могу доживјети као својеврсни текст којим се дописује мукотрпна прича женског искорака из сведеног простора приватности, који су јој омеђиле једнако историја и традиција."

mku

"Вечерас на Цетињу имамо прилику да се на један несвакидашњи начин подсјетимо на те приче чија ће нас интригантност увијек узбуђивати, али и тјерати на размишљање о загонетном односу чулног и сакралног. Оно што је сигурно, овај ће мултимедијални догађај активирати сва наша чула," закључио је Министар.

mku

Прије отварања поезију Димитрија Поповића говорио је глумац Слободан Маруновић.

Пројекат спаја сликарство, модни дизајн, књижевност, музику, фотографију, видео пројекције, а обухвата истоимену изложбу слика циклуса Димитрија Поповића и његову философско-естетску књигу посвећену библијским женама Јудити, Саломи и Марији Магдалени, са колекцијом инспирисаном тим дјелима историчарке умјетности и модне креаторке др Анастазије Мирановић.

mku

Организатор је Народни музеј Црне Горе и Туристичка организација Пријестонице Цетиње. Кустоскиње су Исидора Ковачевић и Татјана Јовић. Изложба ће бити у поставци у Биљарди до 25. марта 2019.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?