Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић разговарао са сталном представницом УНДП у Црној Гори г-ђом Фионом Меклуни: Нови пројекти у циљу ублажавања утицаја климатских промјена на области шума, вода и пољопривреде

Објављено: 18.09.2018. 18:16 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, са сарадницима, разговарао је данас са сталном представницом Уједињених нација и УНДП у Црној Гори г-ђом Фионом Меклуни.

 

Циљ састанка био је да се заједнички сагледају могућности да Црна Гора аплицира за нова бесповратна средства из Зеленог климатског фонда (ГЦФ) и Адаптациног фонда (АФ), кроз припрему и реализацију пројеката који имају за циљ ублажавање утицаја климатских промјена на области шума, вода и пољопривреде.

Потпредсједник Симовић изразио је захвалност Владе на досадашњој, континуираној и важној подршци коју УНДП пружа напорима Црне Горе у спровођењу укупних реформи у разним областима, посебно у дијелу заштите животне средине. “Циљ је да допринесемо искорацима Црне Горе, ради заштите својих ресурса, као и доприноса укупним глобаним иницијативама, каква је и ублажавање климатских промјена”, казао је Симовић.

У том контексту, Симовић је истакао важност дефинисања нових пројеката који би се брзо реализовали и имали као резултат видљиве, животне ефекте. Посебно је потенцирао неопходност креирања пројеката који би дали одговор на питања климатских промјена, а који ће дати одговоре на изазове везане за суше, поплаве, утицај бујичних ријека, ерозију и деградацију пољопривредног земљишта. Истакао је важност интегрисања позиције шума као незаобилазног дијела укупног екосистема.

 

На састанку је анализиран и већ припремљени коцепт пројекта „Интегралног прекограничног прављања поплавама у сливу Дрима на Западном Балкану“, који је потпредсједник Симовић иницирао у децембру 2017. године на састанку са регионалним координатором Глобалног партнерства за воде. Пројектом, који би се реализовао у сарадњи са Албанијом, планирана је припрема документације и извођење приоритетних радова на регулацији ријеке Бојане.

 

Потпредсједник Симовић исказао је очекивање да ће овај пројекат до краја године бити одобрен на органима Адаптационог фонда, како би се са реализацијом почело, што прије, у марту наредне године.

 

Стална представница УНДП у Црној Гори Фиона Меклуни пренијела је спремност те организације да, у сарадњи са црногорском администрацијом, пружи сву техничку и експертску подршку у дефинисању нових пројеката, како би успјели испунити захтјевне процедуре за одобравање средстава из наведених фондова.

 


 

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијску систем

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?