Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на конференцији у Београду: Заједничким снагама против високотехнолошког криминала

Објављено: 20.09.2018. 19:43 Аутор: МУП
Предност информационих технологија носи са собом и нове безбједносне ризике и изазове, а адекватан одговор могуће је дати једино заједничким напорима, умрежавањем, повезивањем и размјеном искустава, казао је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбједности „Повежи се сигурно“ која се данас одржава у Београду.


Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић, на чији позив је министар Нухоџић допутовао у Србију, казао је, отварајући конференцију, да је међународна сарадња једини начин да се успостави ефикасан систем информационе безбједности и снажан систем у борби против високотехнолошког криминала.


MUP SrbijeМинистар Нухоџић је обраћајући се учесницима конференције саопштио да је Црна Гора, кроз легислативу и стратешка документа, пратила оно што су стандарди Европске уније, крајем прошле године усвојила Стратегију сајбер безбједности за период 2018-2021. године и Кривични законик у потпуности усагласила са Конвенцијом о високотехнолошком криминалу Савјета Европе.

„Црногорска полиција је, у претходном четворогодишњем периоду, од оснивања организационе јединице за борбу против високотехнолошког криминала, поднијела око 60 кривичних пријава због почињених кривичних дјела неовлашћеног упада у рачунарски систем, фалсификовања и злопоутребе кредитних картица, дјечије порнографије, угрожавања сигурности, као и неовлашћеног прикупљања и употребе личних података. Такође, грађани су пријавили преко 80 превара почињених уз помоћ информационих технологија, а превентивним и репресивним дјеловањем свих институција система спријечено је настајање вишемилионске штете“ – рекао је министар Нухоџић.

Он је додао да Црна Гора значајну пажњу посвећује техничком осавремењавању и опремању форензичким „алатима“, професионалном усавршавању полицијских истражитеља, као и унапређењу регионалне и сарадње са ИНТЕРПОЛ-ом и ЕУРОПОЛ-ом, што потврђује и активно учешће црногорске полиције у међународним акцијама Мутертаг и Аваланс.

На конференцији је усвојена Заједничка изјава министара, којом се, између осталог, изражава чврста опредијељеност за јачање регионалне сарадње у борби против високотехнолошког криминала и подстиче безбједности појединца на интернету, посебно сигурност дјеце и младих и унапређење заштите свих врста дигиталног насиља, сексуалне експлоатације и дјечје порнографије, као и о подизање свијести путем медија, публикација органа за спровођење закона, приватног сектора и организација цивилног друштва.

На маргинама конференције министар Нухоџић је разговарао са министром унутрашњих послова Турске, Сулејманом Сојлуом, министром унутрашњих послова Мађарске Шандором Пинтером и генералним секретаром ИНТЕРПОЛ-а Јиргеном Штоком.

MUP RS MUP RS


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?