Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић отпутовао на челу делегације ЦГ у Њујорк на засиједање ГС УН


Делегација Владе Црне Горе коју предводи премијер Душко Марковић отпутовала је данас у Њујорк гдје ће наредне седмице учествовати у раду 73. редовног годишњег засиједања Генералне скупштине Уједињених нација чија је тема ове године „Учинити Уједињене нације релевантним за све људе: глобално лидерство и подијељене одговорности за мирна, правична и одржива друштва“.

Премијер Марковић ће се обратити Генералној скупштини и учествовати у пленарном дијелу Састанка на високом нивоу о контроли и превенцији незаразних болести као и на састанцима на високом нивоу на теме финансирања Агенде за одрживи развој до 2030. и Акције за очување мира. Предвиђено је и учешће предсједника Владе на Блумберг бизнис форуму који окупља најзначајније лидере из јавног и приватног сектора са циљем разматрања горућих изазова за просперитет свих и изградње кључних парнерстава између бизнис заједнице и влада. Предсједник Владе Душко Марковић учествоваће, током боравка у Њујорку, и на састанку предсједника влада Западнобалканске шесторке (WБ6) који организује висока представница Европске уније за вањске послове и безбједносну политику Федерика Могерини. Предсједник Марковић ће се на позив Конкордија самита бити један од панелиста на тему дискусије „Подршка економској отпорности малих остврских и земаља у развоју кроз програме држављанства“.

Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић ће током боравка у Њујорку бити домаћин састанка министара вањских послова држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који Црна Гора организује у оквиру предсједавања овом иницијативом. Министар Дармановић ће учествовати на састанку министара вањских послова Западног Балкана и Комесара за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, на министарском састанку земаља чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), на састанку на високом нивоу о покретању Агенде за младе, првом министарском састанку Глобалне алијансе за искорјењивање трговине робом која се користи за смртну казну и мучење и састанку посвећеном агенди Жене, мир и безбједност.

Засиједању ГС УН претходиће Мировни самит „Нелсон Мендела“ који се организује поводом стоте годишњице рођења Нелсона Менделе.

Премијер Марковић и министар Дармановић ће ће учествовати на бројним мултилатералним састанцима који се организују на маргинама 73. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација и имати билатералне сусрете са високим званичницима земаља учесница, Уједињених нација и других организација.

Учешће делегације Црне Горе на 73. засиједању Генералне скупштине Уједињених нација представља прилику за даљу промоцију остварених резултата и приоритета Црне Горе на унутрашњем и вањскополитичком плану, јачање позиције и видљивости Црне Горе у УН и унапрјеђење билатералних односа са државама учесницама.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?