Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Никшићу отворио пчеларску манифестацију: И у сектору пчеларства заједно славимо нове развојне искораке

Објављено: 22.09.2018. 19:44 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Отварајући манифестацију “Пчеларски дани 2018” која се традиционално одржава у Никшићу, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић изразио је задовољство да је данас заједно са вриједним пчеларима у Никшићу, у септембарским данима, када Никшић слави нове развојне искораке – у привреди, модерном урбаном развоју и бројним дугим сферама.

„Разлог за задовољство је што ову манифестацију славимо у рекордној години за пчеларе – јер су вриједни рад пчелара, истрајност и надања и у оскудним годинама ове године награђени приносима од 15 до 20 кг по кошници у приморском и централном региону. Пчеларе са сјевера, који ове године нијесу имали повољне услове и приносе, подржаћемо у напорима да њихова пчениња друштва спремно дочекају зиму“, казао је Симовић.


Постигнутити резултати у овој години, као и на плану унапређења сектора пчеларства у Црној Гори, како је оцијенио потредсједник Симовић, одраз су континуираног партнерства Владе и пчелара, која ће бити настављена и развијана и у наредом периду.


Он је подсјетио да на нивоу тог партнерства почетком године направљен договор. „Казали смо да је потребна савремена линија за паковање меда. До краја године, она ће бити у функцији. Црногорски мед ће бити упакован у савремену амбалажу и тако бити понуђен потрошачима широм Црне Горе, а убијеђен сам и у региону и шире. Такође, рекли смо да ћемо појачати контролу тржишта. Покренули смо одлучне активности и постигли конкретне резултате. Спријечили смо да фалсификовани и мед који не одговара стандардима дође до потрошача. Улажемо напоре да у наредним мјесецима на тржишту буде присутан само квалитетни домаћи мед. У том правцу у току је набавка савремене лабораторије.

MPRRMPRR

Симовић је подсјетио и да је настављена подршка пчеларима, кроз јавне позиве, посебно младим. Никшићко удружење је ове године богатије за осам младих који су подржани кроз ову мјеру, од укупно 124 на нивоу Црне Горе. Настављена је подршка набавци воска, пројектима унапређења здравственог стања пчелињих друштава и едукацији пчелара. Све ове активности су израз партнерства и подршке. Све то не би било довољно, како је казао Симовић, да није прегалаштва, мудрости, вриједних пчелара.

Пчеларство је у претходном периоду показало како се могу реализовати и важни пројекти међународне сарадње. 

„Желимо да се такви пројекти наставе. Будимо отворени, сарађујмо, налазимо заједничке одговоре на бројне заједничке изазове. Сигуран сам да ћемо заједно те изазове успјешно рјешавати и у наредном периоду“, поручио је Симовић.

Предсједник Пчеларског друштва Никшић Војин Ђукановић казао је да је овогодишња манифестација окупила више од 50 излагача из Црне Горе и региона и да је богатством понуде показатељ рекордне године за никшићке пчеларе. Он је посебно захвалио Министарству на свеукупној подршци развоју пчеларства, посебно у дијелу подршке пчеларима када се суоче са лошим приносима меда, као што је случај ове године на сјеверу Црне Горе.

Предсједник Савеза пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић, такође, истакао је важност сарадње са Министарством, гдје заједно, кроз различите програме и активности црногорско пчеларство остварује нове искораке. Нови замах за даљи развој пчеларства, за Миљанића, представља актуелна набавка линије за паковање меда, која се очекује до краја године.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?