Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Никшићу отворио водовод Петровићи: Остварење деценијског сна мјештана и перспектива развоја села

Објављено: 22.09.2018. 21:13 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Рјешавање питања водоснабдијевања представља остварење деценијског сна мјештана Петровића, оцијењено је данас приликом свечаног пуштања у рад новоизграђеног водовода са којег ће се уредно и квалитетно снабдијевати 45 домаћинстава, са око 200 становника који тренутно живе у овом никшићком селу. Вода за ово мјесто значиће перспективу за оживљавање овог подручја, развој пољопривреде и других активности од значаја за развој овог руралног подручја.

Водовоод, у чију изградњу је средствима Општине и Министарства пољопривреде и руралног развоја уложено око 500 хиљада еура, данас су отворили потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић и градоначелник Никшића Веселин Грбовић, у присуству представника Водовода Никшић, Електропривреде, ЦЕДИС-а и бројних мјештана.

Потпредсједник Симовић подијелио је задовољство мјештана Петровића остварењем њиховог децинијског сна и том приликом захвалио им се на укупном партнерству током реализације пројекта, јер су се, како је казао, показали као добри, вриједни и гостопримни домаћини. “То је важна претпоставка за будуће напоре које ћемо заједнички реализовати у партнерству локалне самоуправе, Владе, локалних и државних јавних предузећа и запослених у њима, како би у наредном периоду наставили реализацију нових вриједних пројеката”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је честитао Општини Никшић на реализацији овог вриједног пројекта, али и на отварању могућности да се настави, са рјешавањем снабдијевања водом и Враћеновића. “И не само Петровића и Враћеновића, већ сте свједоци да смо снажно кренули у покушају да обезбиједимо  водоснабдијевање цијелих безводних Бањана, дијелом напајајући их покрај Билећког језера, а дијелом кроз пројекат експлоатационих бушотина, гдје смо на добром трагу”, казао је Симовић. Он је посебно истакао напоре Општине на развоју руралних подручја, истичући да снажно, коректно и предано исказују разумијевање животних потреба мјештана тих подручја. “Никшић, као што видите, снажно корача и постаје препознатљив, урбано сређен, са модерним трговима, саобраћајницама, али се прегалаштво локалне самоуправе ту не задржава, него се велики број активности и пројеката усмјерава ка руралним подручјима. То није лако у општини са великом територијом, али захваљујући доброј енергији, добром партнерству са Владом, са ресорорним министарствима, сигуран сам  да ћемо у наредном периоду обиљежавати све више оваквих пројеката”, казао је Симовић.

Потпредсједник Симовић је изразио увјерење да ће вода у Петровићима бити сигнал повратка многим другим вриједним домаћинима да се врате, активирају имања и да створе нову вриједност за развој овог краја.

Потпредсједник Симовић се овом приликом захвалио и извођачу радова, Водоводу Никшић, на реализацији технички захтјевног проејкта у ни мало лаком, кршевитом терену, као и свим запосленима у том предузећу, са жељом да наставе са таквим прегалаштвом.

Исказао је однос поштовања и према напорима Електропривреде и ЦЕДИС-а, који су омогучили енергетска рјешења за градњу и функционисање водовода. “Сигуран сам да ће ЦЕДИС у наредном периоду веома одговорно и ефикасно ријешити оно што је недавно промовисан пројекат реконструкције нисконапонске мреже, како би све мање било примједби из градских и сеоских подручја на квалитет напајања електричном енергијом. У партнерству, уз добар менаџмент ових комапнија, вјерујем да ћемо  реализовати амбициозан програм који вриједи десетине милиона еура”, поручио је потпредсједник Валде.

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић подсјетио је да је Општина прије пар година одлучила да покрене акцију изградње водовода у свим мјестима гдје је то теоријски могуће. “Овдје се појавила могућност, и заједно са стручњацима из Министарства и Водовода, успјели смо да урадимо пројекат и да воду из бунара поред Билећког језера, са коте 270 метара пумпамо на коту 750 метара на базен, одакле се слободним падом снабијевају Петровићи. Урађено је пумпно постројење одакле даље радимо водовод и за Враћеновиће. Ово је велики подухват, вриједан 500 хиљада еура. Створили смо услове да житељи квалитетније живе, развијају приватни бизнис, а вјерујемо и услове за повратак људи овом крају”, казао је Грбовић.

У име мјештана захвалио се предсједник МЗ Петровићи истичући да су са довођењем воде удахнули живот у ово мјесто.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?