Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење МЈУ поводом оцјена Центра за грађанско образовање (ЦГО)

Објављено: 22.09.2018. 21:30 Аутор: МЈУ
Предложена рјешења у предлогу Закона о државној управи која се односе на положај државних агенција/регулатора ни на који начин не угрожавају њихову независност. Све агенције, укључујући и Агенцију за електронске медије (АЕМ) смо посматрали на нивоу принципа и примјењући најбоље европске праксе које смо претходно дефинисали и усагласили у сарадњи са Европском комисијом и СИГМА-ом.

ЕУ не тражи одговорност агенција (регулатора) Парламенту. Напротив, Принципи јавне управе из 2017. године којима је СИГМА за потребе оцјењивања стања у државама кандидатима утврдила стандарде добре јавне управе, дефинишу одговорност према Парламенту само као изузетак. Такође, предложена рјешења обезбјеђују агенцијама правну, финансијску, организациону, стручну и кадровску самосталност као што је код регулатора у области медија у земљама ЕУ (Шведска, Данска, Естонија).

Циљ нових рјешења је да се у систем државне управе, поред министарстава и органа управе, по први пут уведу државне агенције и фондови, који су у функционалном смислу дио система државне управе. Све ово треба да допринесе да се успостави правни оквир за јасну организацију и типологију органа чиме ће се испунити један од стратешких циљева реформе јавне управе утврђен Стратегијом реформе јавне управе до 2020. године. Циљ нових законских рјешења је да се створе услови за реорганизацију државне управе, унаприједи организациона структура и систем државне управе у складу са европским стандардима. Предложена законска рјешења треба да допринесу стварању модерне, рационалне и ефикасне јавне управе и смањењу трошкова јавне управе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?