Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора напредовала на листи економских слобода Фрасер института

Објављено: 26.09.2018. 14:04 Аутор: Министарство финансија
У новом извјештају Економских слобода у свијету за 2016. годину, Фрасер института, Црна Гора је побољшала своју позицију за 18 мјеста и са оцјеном 7.04 налази се на 72. мјесту, на листи која обухвата 162 државе.
 
У претходном извјештају заузимала је према ревидираним подацима 90. мјесто, уз резултат од 6.74.
 
Побољшање рејтинга је резултат напретка код индикатора под називом “сизе оф говермент” који третира питања јавне потрошње, трансфера и субвенција, као и маргиналне пореске стопе.
 
Уз Извјештај о лакоћи пословања Свјетске банке и објаве кредитних рејтинг агенција “С&П” и “Моодy`с” о кредитном рејтингу Црне Горе, ранг у Фраисер извјештају је још једна потврда реформских напора црногорске Владе у одржању стабилности јавних финансија и реализацији мјера предвиђених фискалном стратегијом.
 
Од земаља у региону Босна и Херцеговина је позиционирана на 98, Србија на 84, Хрватска на 74, док су Македонија, Словенија и Албанија боље позициониране од 72. мјеста на коме се тренутно налази Црна Гора.
 
Треба напоменути да су Србија и Хрватска побољшале своју позицију за 5 односно за 2 мјеста, док су остале земље у региону или погоршале своју позицију или задржале непромијењену на прошлогодишњи Извјештај, што црногорски прогрес чини још значајнији.


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?