Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Грац: Бошковић са колегама земаља Западног Балкана о јачању безбједносних капацитета

Објављено: 26.09.2018. 23:12 Аутор: мод
Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, учествовао је данас у Грацу на састанку министара одбране земаља Западног Балкана, на иницијативу и позив министра одбране Републике Аустрије, Мариа Кунасека. Састанак, у чијем је фокусу јачање безбједносних капацитета земаља региона, одржан је у оквиру аустријског предсједавања Европском унијом.

Министри одбране Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Црне Горе и Аустрије, истакли су посвећеност својих земаља у давању доприноса унапређењу сарадње у области одбране. Они су нагласили да Западни Балкан мора остати у фокусу Европске уније, а да државе региона треба да се максимално посвете унапређењу сопствених капацитета у спречавању илегалних миграција.

mod

Црногорски министар одбране је истакао увјерење да су безбједносни темељи савремене Европе нераскидиво повезани са европским и евроатлантским интеграцијама. Он је нагласио да Црна Гора, као чланица НАТО, настоји да допринесе успостављању глобалног мира и стабилности, те да тежи унапређењу одбрамбене сарадње, како са земљама савезницама, тако и са партнерима.
Бошковић је упознао своје колеге из земаља Западног Балкана са напорима које Министарство одбране и Војска Црне Горе улажу у заштиту државних граница од незаконитих миграција, кроз асистенцију и помоћ припадницима Министарства унутрашњих послова. 

Разматрајући актуелне безбједносне изазове, министри су посебну пажњу посветили мигрантској кризи, која доноси и низ нових и значајних безбједносних изазова, ризика и пријетњи. Бошковић је истакао да је први и најснажнији талас мигрантске кризе, који је био захватио Европу, заобишао Црну Гору, али да и поред тога Црна Гора има дефинисан план дјеловања у случају великог прилива миграната. 
 
На крају састанка, усвојена је Заједничка декларација којом су дефинисани посвећеност интеграционим процесима, као и спремност за допринос Заједничкој безбједносној и одбрамбеној политици у циљу јачања мира и стабилности на Западном Балкану.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?