Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 91. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
  

Влада Црне Горе је на данас одржаној 91. сједници којом је предсједавао потпредсједник Владе за економски политику и финансијску систем Милутин Симовић усвојила Девети полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јануар – јун 2018. Извјештај, који се просљеђује Скупштини Црне Горе, садржи основне информације о извршеним обавезама у контексту спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању и напретку оствареном у преговорима, с акцентом на поглавља 23 и 24, статус преговарачког процеса, као и активности реализоване у контексту политичког дијалога са Европском унијом. У расправи је констатовано да је Црна Гора наставила да биљежи значајне резултате у преговарачком процесу с Европском унијом, који су афирмисани отварањем једног новог преговарачког поглавља, као и да институције које су укључене у процес преговора у континуитету добијају охрабрујуће поруке и подршку од стране земаља чланица.

Донијета је Одлука о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 25 – Наука и истраживање, чиме је комплетирана преговарачка структура за сва поглавља.

У оквиру европске агенде, Влада је усвојила и информације о плану испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у поглављима: 1 – Слобода кретања робе, 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, 11 – Пљопривреда и рурални развој, 12 – Безбједност хране, ветеринарство и фитосанитарни надзор, 13 - Рибарство, 14 – Саобраћајна политика, 16 - Порези, 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената, 28 – Заштита потрошача и здравља, 29 - Царинска унија и 32 – Финансијски надзор. Информације садрже преглед до сада реализованих активности у оквиру сваког мјерила, као и оних које би требало предузети у циљу испуњења завршних мјерила за привремено затварање ових поглевља.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу условне осуде и казне рада у јавном интересу. Предложеним одредбама се законски текст усклађује са Кривичним закоником и Законом о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности, те отклањају одређени недостаци уочени у досадашњој примјени Закона. Измјене се односе на јачање изградње институционалних капацитета правосудних органа и Министарства правде – Дирекције за условну слободу у циљу ефикаснијег извршења алтернативних санкција, промовисање, јачање и унапређење примјене алтернативних санкција и мјера, смањење затворске популације и учвршћивање повјерења у систем извршења алтернативних санкција.

Утврђен је и Предлог закона о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланицама Европске уније, чијим ће доношењем из бити пренијети најважнији правни акти у овој области из евопског законодавства у домаћи правни систем. На тај начин ће се олакшати припрема институција за функционисање у европском институционалном систему и преузимање одговорности након пуноправног чланства у ЕУ. Основна начела система правосудне сарадње се односе на директну комуникацију између правосудних органа држава чланица, увођење каталога дјела за која је искључена претпоставка двоструке кажњивости као услова за признавање судских одлука, дефинисање поступка признавања инструмената правосудне сарадње, као хитног поступка са строго утврђеним роковима за поступање, што ограничава разлоге за одбијање признавања стране судске одлуке, док је улога органа извршне власти сведена на минимум и углавном се односи на пружање административне подршке и олакшање правосудне сарадње.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама Закона о кинематографији. Допунама се, у циљу усклађивања са ревидираном Конвенцијом Савјета Европе о кинематографској копродукцији из 2017. године, мијењају одредбе које се односе на копродукције, по питању удјела држава у кинематографским дјелима са таквим статусом. Ради унапређења конкурентности пословног амбијента за кинематографску продукцију, измијењена је и одредба о праву на повраћај дијела средстава утрошених за производњу кинематографског дјела у Црној Гори. Износ средстава који продуцент може повратити повећан је са 20 на 25 одсто, уз услове да је снимајући у Црној Гори потрошио најмање 100.000 еура и да је измирио све обавезе по основу пореза и доприноса.

Утврђен је и Приједлог измјена и допуна закона о радном времену и паузама у току радног времена мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском превозу. Нова законска рјешења ће, у складу са прописима ЕУ допринијети бољој организацији превоза, смањењу негативних утицаја транспортних активности на животну средину, унапређењу квалитета услуге превоза, заштити права и интереса возача и превозника који послују у складу са национоалним и мађународним прописима, као и подизању нивоа стручне оспособљености возача и превозника. 

Влада је донијела Одлуку о оснивању јавне установе Дом ученика и студената у Беранама. Јавна установа Дом ученика је од 2006. године обављала дјелатност смјештаја и исхране за око 100 ученика који похађају четири средње школе у Беранам. С обзиром да се осим средњег образовања у Беранама тренутно реализује и неколико порграма из области високог образовања, основана је, која ће пружити квалитетне услуге смјештаја и исхране како за ученике, тако и за и студенте.

Донијета је Одлука о доношењу Државне студије локације „Дио сектора 66 - модули ИВ и В“– Велика плажа. Одабрани модел просторне организације захвата Студије у потпуности је заснован на смјерницама за развој задатим Просторним планом посебне намјене за Морско добро и Генералним концептом Велике плаже. Доношењем овог планског документа створене су претпоставке за организацију, уређење и коришћење Велике плаже, у складу са захтјевима заштите природе и туристичког развоја на принципима одрживог развоја. На простору захвата предвиђене су површине за туризам, спортско-рекреативне, услужне, јавне садржаје и урбано зеленило, што ће омогућити висококвалитетну валоризацију простора и дугорочни квалитет за овај дио обале. Посебна пажња посвећена је развоју инфраструктуре која омогућава пуну имплементацију стандарда еколошке и енергетске одрживости и висок степен аутономности.

У дискусији је истакнут значај концептуалног опредјелјенја да се у предио захвата двају модула интегрише максимално по 5.500 хотелских кревета, у савременим објектима који су уклопљени у околину, уз припадајућу туристичку опрему. Такође, одређено је да на сваки лежај у оквиру туристичког насеља или комплекса хотела мора бити планирано 100 м² зелене површине, чиме се постиже високи квалитет у туристичке понуде, као и висока еколошка одговорност у грађевинском коришћењу Велике Плаже. Студијом је, поред осталог, предвиђено да све мјере реализације буду праћене ефикасним контролама, ради заштите изгледа пејзажа, природе и регионалног идентитета.

У складу са Законом о лукама, донијета је Одлука о допуни Одлуке о одређивању лука према значају којом је „Бродоградилишна лука Бонићи-Тиват“ увршћена у луке од локалног значаја.

Влада је усвојила Информацију о заштити животне средине у Црној Гори у 2017. години, која садржи оцјене укупног стања животне средине и препоруке у планирању политике заштите животне средине на годишњем нивоу. У складу са подацима и анализама добијеним реализацијом годишњег Програма мониторинга животне средине у Информацији је дат приказ стања животне средине по сегментима: ваздух, климатске промјене, воде, морски екосистем, земљиште, управљање отпадом, биодиверзитет, бука, радиоактивност у животној средини и праћење хемикалија. Такође, саставни дио документа су и мјере за побољшање постојећег стања животне средине са дефинисаним носиоцима предложених активности и роковима реализације.

Усвојена је и Информација о реализацији пројекта првог Центра изврсности у Црној Гори „Центар изврсности у биоинформатици (БИО-ИЦТ) - Реализација пројекта „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност Црне Горе (ИНВО)“. „ИНВО“ као пројекат чији је циљ јачање квалитета и значаја истраживања, подржава иницијативе које ће омогућити да иновације постану стуб развоја динамичног и релевантног окружења у науци и истраживању, као и активнију улогу научних установа, јавних и приватних предузећа у истраживањима, развоју и трансферу технологија. Пројекат се финансира из кредита добијеног од Свјетске банке. У оквиру компоненте „ИНВО“ пројекта „Успостављање конкурентног окружења за истраживање”, финансира се, између осталог, и успостављање и рад првог, пилот центра изврсности у Црној Гори, под називом: Центар изврсности у биоинформатици - БИО-ИЦТ. Пројекат се реализује у периоду 1. јун 2014. – 31. октобар 2018. (с могућношћу продужења до марта или априла 2019. године). Расположиви буџет је 3.235.000 ЕУР, од чега је до сада потрошено 2.763.000 еура.

Влада је усвојила Информацију о реализацији активности на успостављању Научно-технолошког парка у Подгорици - Реализација Стратешког плана за успостављање првог Научно-технолошког парка (НТП) у Црној Гори. Први пут у Црној Гори биће основан НТП у Подгорици чиме ће се створити могућност за реализацију развојних истраживања кроз повезивање привредних друштава с академским сектором, што ће утицати на нова запошљавања, нарочито младих истраживача. НТП у Подгорици треба да подстиче сарадњу научних и академских институција са привредом и финансијским сектором, и тако на најефикаснији начин буде генератор иновативних активности, предузетништва и развоја производа високе вриједности. До сада је за његову изградњу утрошено 4,3 милиона еура из Капиталног буџета, а процијењено је да је за комплетну изградњу и опремање потребно обезбиједити још око 8,5 милиона еура. 

Усвојен је Извјештај о активностима по основу чланства у Свјетској трговинској организацији (СТО) и примјене ЦЕФТА 2006 и Споразума о слободној трговини са ЕФТА земљама.

Влада је усвојила Информацију о реализацији и ефектима политика у области предузетништва и бизниса за период 01. јул - 30. септембар 2018. године. Тим поводом је констатовано да је у трећем кварталу за реализацију пројеката и програма преко министарстава финансија, економије, пољопривреде и руралног развоја, одрживог развоја и туризмаи Инвестиционо-развојног фонда утрошено 28.604.251 еура. Информација садржи преглед мјера, активности и ефеката у правцу подстицања предузетништва и бизниса, са посебним акцентом на финансијским мјерама усмјереним на отварање нових радних мјеста, подршку младима, женама у бизнису, смањење регионалних разлика, подршку приоритетним секторима, као и даљи развој бизнис заједнице. Такође, информацијом се посебно приказају ефекти мјера на раст конкурентности црногорске привреде, раст бруто домаћег производа, раст реалне производње и извоза.

Усвојен је Извјештај о спровођењу Стратегије за превенцију и заштиту дјеце од насиља, са Акционим планом (2017-2021) за 2017. годину. Стратегија се односи на сву дјецу узраста до 18 година, без обзира на род, држављанство, ниво функционалних способности или сексуалну оријентацију. Од укупног броја планираних активности које су предвиђене за 2017. годину, реализовано је 88 одсто - од 33 реализовано је 29 актвности. У Извјештају је наведено да је број пријава дјеце жртава насиља центрима за социјални рад између 2016 и 2017. године повећан за 20 одсто, док је број пријава за занемаривање дјеце повећан за 39 одсто. У том периоду, поред осталог, Министарство здравља је приступило јачању патронажне службе и изради интерног протокола о поступању здравствених установа у превенцији и реаговању на насиље над дјецом, а Министарство унутрашњих послова је донијело Смјернице за поступање надлежних инситуција у случајевима препознавања и процесуирања дјечијих бракова и ванбрачних заједница. Извјештај садржи и препоруке за наредне фазе спровођења стратешког документа.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Меморандума о разумијевању између министарстава одбране Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Македоније, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава у вези са учешћем на здруженим вјежбама и обуци на територији чланица Америчкојадранске повеље. У том контексту, Влада је прихватила текст Меморандума.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?