Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен 46. Интернацонални симпозијум скулптуре у Даниловграду

Објављено: 29.09.2018. 15:39 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић отворио је у Даниовграду 46. Интернационални симпозијум скулптуре.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Дуже од четири деценије „Интернационални симпозијум скулптуре“ умјетницима омогућава да свој стваралачки процес испитају у амбијенту који истовремено јесте креативна радионица и један особен инспиративни простор. Током тог периода скулптори из разних крајева свијета уносили су свој ауторски печат у мермеру, који као да је предодредио овај живописни дио долине ријеке Зете за креативни дијалог са природом и културом, остављајући будућим генерацијама његове материјалне доказе. И заиста, ова знаковита ризница камених скулптура, у којој можемо пратити имагинативне и истраживачке путеве савремене скулпторске умјетности, јесте један од наших најимпресивнијих музеја на отвореном, чије богатство нам показује неисцрпне могућности умјетничког израза у камену.”

mkumku

“На симболичком нивоу свака креације у камену на простору Црне Горе може се посматрати и као својеврсна интерпретација карактера њеног природног амбијента, у ком камен својим интензивним присуством обликује и симболичку истрајност овог простора. Исто тако, сви досадашњи радови на Симпозијуму представљају и креације којима се аутентично и локално увезују у универзалне нарације умјетности, што ове године можемо видјети и у презентацији прошлогодишњих учесника “Интернационалног симпозијума скулптуре”,” додао је Министар у свом обраћању.

“Сигуран сам да ће нам и овогодишњу учесници оставити упечатљива скулпторска дјела која ће показати како из нечега што представља локалну особеност, какав је овај наш мермер, настају форме из којих можемо читати она универзална значења, присутна у сваком времену и на сваком простору,” закључио је министар Богдановић.

mkumku

Директорица Умјетничке колоније Весна Јововић је саопштила да у оквиру овогодишњег Интернационалног симпозијума своја дјела у Даниловграду стварају умјетници Марина Стопоња из Хрватске и Зоран Гринберг из Француске.

Након свечаног отварања приказан је кратки документарни филм, у којем је представљен прошлогодишњи Симпозијум и његови учесници.

Интернационални симпозијум скулптуре реализује Умјентичка колонија Даниловград уз подршку Министарства културе и Општине Даниловград.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?