Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар здравља др Кенан Храповић на Сајму медицине: Равномјерно развијамо све нивое здравствене заштите на територији цијеле Црне Горе

Објављено: 30.09.2018. 01:02 Аутор: Министарство здравља
Присутне на ВИИ Сајму медицине, који послије три дана данас завршава рад, посјетио је министар здравља др Кенан Храповић. Том приликом разговарао је са присутним излагачима, међу којима је велики број установа из црногорском здравственог система. Са представницима Дома здравља Подгорица разговарао је о даљим правцима развоја И реформе примарног нивоа која је у припреми, заједно са експертима Свјетске здравствене организације. Као је објаснио Храповић, идеја је вратити изабраном љекару његову функцију породичног љекара, подсјећајући да им здравствене власти у континуитету омогућувају квалитетнији рад, како улагањем у нову опрему и адаптацију радног простора, тако и новом листом љекова, која им својим квалитетом И количином љекова, омогућава да адекватно брину о својим пацијентима. У наредном периоду, додатно ће се јачати савјетовалишта, као подршка у лијечењу и након њега, а у складу са приоритетима рада Владе, Храповић је изразио задовољство што се скрининг програми спроводе јачим интензитетом, а с обзиром на већи износ буџета за превентиву за наредну годину, као и набавку 3 мамографа која се ускоро очекује, биће створени услови да на квалитетнији начин сви заједно бринемо о свом здрављу.
Храповић је обишао и штанд Завода за трансфузију крви, који су квалитетном медијском кампањом пробудили свијест већег броја људи о значају добровољног давања крви. Завод је такође из капиталног буџета добио вриједну опрему, која им је значајно побољшала квалитет свакодневног рада.
У разговору са запосленима у Заводу за хитну медицинску помоћ, посебно је потенцирана потреба за усавршавањем кадрова за ургентна-хитна стања, која је нашим љекарима омогућена у бројним реномираним европским центрима, са којима наш здравствени систем сарађује.

Ministarstvo zdravlja

У обиласку презентационих штандова, Храповић је посебну пажњу посветио НВО Прво удружење родитеља дјеце и омладине са сметњама у развоју из Подгорице, подсјећајући да је отварањем Центра за аутизам направљен велики корак за наше малишане, И наглашавајући да је у том смислу у плану јачање капацитета на нивоу домова здравља.
На ВИИ сајму медицине учешће је са својим предавањима узело више од 50 стручњака, домаћих И иностарних, као и око 50 излагача са презентационим штандовима, из структуре јавног и приватног здравства, фармацеутских компанија и веледрогерија, као и неколико болничких групација из Турске и Србије.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?