Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018.

Објављено: 03.10.2018. 03:50 Аутор: мку
Вечерас је у Подгорици отворен 4. Интернационални сајам књига Подгорица 2018, у организацији Главног града Подгорица, а уз подршку Министарства културе и Министарства просвјете.

Министар културе Алекандар Богдановић је на отварању истакао: „Интернационални сајам књига у Подгорици, већ четврту годину заредом, убједљиво демантује онај песимизам који се тако често зна појавити у расправама о значају књиге у времену дигиталних модификација класичне форме текста. Ипак, и данашњи човјек, а сигуран сам да ће тако бити и у будућности, указује несмањено повјерење књизи, што нас наводи на закључак да књига јесте цивилизацијско достигнуће у коме су форма и садржај нашли онај склад који се човјеку и даље чини најпоузданијим када год пожели да прошири своје интелектуалне и имагинативне обзоре. Да је тако потврђује број издавача и мноштво наслова на овом сајму у чијем амбијенту све оне приче о крају њиге, кризи ауторства и издаваштва, дјелују као преконструисане теоријске спекулације које као да баш и нису у дослуху са стварношћу. Посебно нас радује што је у овогодишњим програмима Интернационалног сајма књига тежиште стављено на књижевност за дјецу, јер је од посебне важности да се међу најмлађима развија љубав према књизи и према читању. Када се то постигне у једном друштву, онда се сви изазови које књизи намеће ново доба лакше и рјешавају“.

mkumku

"Један овакав сајма књига за Црну Гору представља битну потврду култног статуса књиге у нашој традицији, у чијим се државотворним почецима штампање књига доживљавало као битна потпора идентитетском уобличењу. Наклоност коју су црногорски владари показивали према књизи, засигурно је једна од особености на којој нам могу позавидјети многе велике културе. Поред оснивања скрипторија и штампарија, црногорски су владари и писали књиге, а знамо да нека од тих дјела припадају свјетској књижевној ризници.Таква традиција обавезује на сензибилнији однос државе према издаваштву, у ком је све присутнији онај тржишни концепт, што за посљедицу може имати неконтролисану прогресију комерцијалних, тривијалних и научно упитних издања. На том трагу Интернационални сајам књига учинио је битан помак, прије свега присуством издавача који можда немају високотиражна, али имају естетски вриједна и едукативна издања, као и добро осмишљеним пратећим програмима у оквиру којих се промовишу најновија издања науке о књижевности, хуманистике и поготово квалитетне белетристике," навео је министар Богдановић.

mkumku
„Почетак и развој оваквих и сличних манифестација није могуће разумјети без познавања друштвено-историјског културног и политичког контекста тренутка у коме настају. С тим у вези желим посебно стаћи допринос Сајма презентацији савременог црногорског стваралаштва притом имајући у виду значај функције језика у процесу конституисања националног идентитета. Посебно ме радује што је у великој мјери овогодишњи сајам усмјерен на књижевнст за ђецу и омладину. Осим што мјерено умјетничком вриједношћу и снагом поетског и прозног израза, та врста књижевног стваралаштва ни по чему не заостаје за другим литерарним жанровима, наша је друштвена обавеза да водеци рачуна како о етичком принципу, тако и о естетској потреби, афирмишемо значај умјетности намијењене управо овом узрасту“, рекао је градоначелник Подгорице др Иван Вуковић.

mkumku
Он је, такође, истакао да му је посебно драго и што се у оквиру једног сегмента овогодишњег Сајма отвара простор за црногорске разговоре о важним темамама које детерминишу правац и динамику социо-политичких процеса у нашој земљи. „Како је циљ Сајма афирмација црногорског издавачког сектора и презентација савремених иностраних стваралаца црногорској публици, желим да ова манфиестација постане заштитни знак културе Града, као мјесто сусрета различитости и мјесто одбране слободне мисли у форми писане ријечи“, закључио је Вуковић.

Државни секретар Министарства просвјете Александар Митровић истакао је да се са око 60 излагача и више од 100 аутора Сајам се полако уцртава у културну мапу Града, те да Министарство просвјете са своје стране увијек даје подршку свим активностима за које оцијени да озбиљно доприносе стварању здраве атмосфере града у којој наши млади имају велики избор културних и едукативних садржаја. Он је додао да искрено вјерује да су манифестације овог типа директан залог за нашу будућност.

„Након 4 године радна на органиозовању ове манифестације имамо и потврду квалитета и просто смо у прилици да се скупа бавећи се овим темама, као што су теме статуса књижевности за дјецу и омладину на прави начин одредимо предма књизи и да пошаљемо поруку са овог мјеста да књига јесте оно што треба да преживи информатичку еру и налет онога што ће донијети вјештачка интелигенција“, нагласио је умјетнички директор сајма доц. др Владимир Војиновић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?