Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИНФОФЕСТ 2018: Одржан панел “Оне-стоп-схоп у Црној Гори - потреба и могућност“

Објављено: 03.10.2018. 16:32 Аутор: МЈУ

MJU
На овогодишњем 25. Фестивалу информатичких достигнућа – ИНОФЕСТ 2018, у организацији Министарства јавне управе одржан је панел “Оне-стоп-схоп у Црној Гори - потреба и могућност“.

Панелисти Милица Јанковић, генерална директорица Директората за електронску управу и информатичку безбједност, Данијела Недељковић-Вукчевић, генерална директорица Директората за државну управу и Адмир Шахмановић, генерални директор Директората за међународну сарадњу и програме помоћи, Министарства јавне управе говорили су о првом јединственом центру за пружање услуга  јавне управе.

Генерални директор Шахмановић је истакао да је Министарство јавне управе потписало Меморандум о сарадњи са Државном агенцијом за јавне услуге и социјалне иновације (АСАН) са циљем успостављања ОСС за пружање јавних и приватних услуга у Црној Гори, на чијој имплементацији се интензивно ради. АСАН центар  од 2012. године  успјешно примјењује модел ОСС пружања јавних услуга и окупља представнике различитих државних агенција и приватних компанија. 

„Модел ОСС је признат од стране Уједињених нација кроз престижну награду, као један од напредних и најбољих пракси у пружању јавних услуга. Услуге се пружају кроз 13 центара, а сваки од њих опслужује више од 3.000 корисника дневно. Концепт АСАН-а заснива се на владавини права, транспарентности, ефикасности и промовише унапређење услуга и професионални развој службеника“,  рекао је, између осталог, Шахмановић. 

Гернерална директорица Недељковић-Вукчевић казала је да систем оне стоп схоп-а, према Закону о управном поступку, спровођење управних активности на једном мјесту. Овакав коцепт је почео да се примјењује  од јула 2016. године. ЗУП га дефинише као оне стоп схоп, а називамо га спровођење управних  активности на једном мјесту. 

„У нормативном смислу подразумијева се да за остваривање права грађана треба спровести више управних активности за које је надлежно више органа на државном или локалном нивоу и дужни су да успоставе једно мјесто на које се грађанин обраћа, подноси захтјев или неки други поднесак и добија праве информације. Идеја оне стоп схоп-а је да грађанин има контакт са једним органом, али да је за отваривање тог права потребна координација више органа који треба да сарађују, по службеној дужности. ЗУП је успоставио правни оквир на овај начин“, рекла је  Недељковић-Вукчевић.

Генерална директорица Милица Јанковић је истакла да је циљ оне стоп схоп-а успоставити једно мјесто, на којем ће грађани моћи да обаве цијели посао због којег су дошли уз скраћење процедура. Успостављањем оне стоп схоп-а остварује се транспарентност државних органа, доступност услуга и смањење несигурности при остваривању услуга, казала је Јанковић. 

„Једна од најзначајнијих активности Министарства јавне управе на плану унапређења јавних услуга по принципу све услуге на једном мјесту је успостављање првог јединственог простора за пружање услуга јавне управе у Црној Гори „Оне стоп схоп"-а. Оне стоп схоп би омогућио грађанима Црне Горе да на једном мјесту могу реализовати све услуге и добити тражена документа која пружају или издају органи јавне управе (државне управе и локалне самоуправе). Постојањем једног оваквог центра за пружање услуга, а каснијим отварањем и сличних регионалних центара, реализују се циљеви Министарства јавне управе на плану унапређења јавних услуга по принципу све услуге на једном мјесту“, казала је Јанковић.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?