Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промовишу се праве вриједности: Пола милиона и 500 награда за најбоље

Објављено: 03.10.2018. 20:57 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Оснивањем Фонда за квалитет и таленте промовишу се праве вриједности и друштво усмјерава на свој најбољи дио: најбоље наставнике, ученике и школе, поручено је данас на радом састанку министра просвјете др Дамира Шеховића са медијима. Састанак је одржан са циљем разговора о Конкурсу за додјелу средстава из поменутог Фонда, који је расписан прије неколико дана. У раду је учествовао и дио комисије која ће вредновати пристигле пријаве: Слободан Савовић као представник Синдиката просвјете, Зоја Бојанић-Лаловић из Уније директора, као и представници Министарства просвјете. Предсједник Комисије за вредновање пријава пристиглих по Конкурсу је потпредсједник Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) проф. др Љубиша Станковић.

PR služba

Министар Шеховић рекао је да се по први пут оволика средства издвајају за таленте и најбоље наставнике, као и да је циљ Фонда био транспарентна, редовна и системска, умјесто ад хоц додјеле средстава. По овом конкурсу ће, како је најављено, из Фонда бити додијељено око пола милиона еура. Награде ће се, у зависности од категорије за коју се додјељују, кретати од 500 до 2000 еура, а просјек награда ће бити 1000 еура. Министар је објаснио да ће се додијелити око 500 награда ученицима и наставницима, док ће средства школама бити додијељена по нешто другачијој процедури:

“Конкурсну документацију ученици и наставници предају до 20. октобра, а одлука ће бити донијета до краја новембра. Но, независно од конкурса, један дио ученика ће по аутоматизму добити награду из средстава Фонда, и то они који су прошле године освојили награду на државном такмичењу у знању у организацији Испитног центра Црне Горе, или међународном такмичењу у знању у координацији Испитног центра Црне Горе.”

PR služba

Министар је посебно истакао да су чланови Комисије која ће вршити преглед документације такви да гарантују потпуну транспаретност и професионалност, јер Комисијом предсједава Љубиша Станковић као представник ЦАНУ, али и да су чланови невладине организације, струковна удружења, музичке школе, Унија директора, Испитни центар, Центар за стручно образовање, Завод за школство, Министарство просвјете, Унија средњошколаца.

Слободан Савовић је, као представник Синдиката и члан Комисије за додјелу средстава из Фонда, рекао да се на овај начин свега уводе јасни параметри у вези са додјелама награда и на тај начин се избјегавају паушалне оцјене о таленту и успјеху дјеце или постигнућима и прегалаштву наставника. „Ми бисмо вољели да у годинама пред нама буде додијељено и 1000 награда наставницима, јер ми смо ту да штитимо положај просвјетних радника и ово је један од начина“.

Зоја Бојанић – Лаловић истакла је да Фонд показује да се системски бавимо талентима и њиховим постигнућима: „Овиме се младима указује на праве узоре и поручује да их подржавамо, да их препознајемо и да се њима бавимо“.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?