Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана Конститутивна сједница Савјета за сарадњу органа државне управе и невладиних организација

Објављено: 04.10.2018. 00:25 Аутор: Министарство јавне управе
Конститутивна сједница Савјета за сарадњу органа државне управе и невладиних организација којом је предсједавала министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, одржана је данас.

Министарка Прибиловић је казала да иако више од двије године није функционисао ранији Савјет за сарадњу са НВО у међувремену је много тога урађено да се унаприједи институционални и нормативни оквир који се односи на политике међусекторске сарадње и дјеловање НВО. Он је подсјетила да је Законом о невладиним организацијама дефинисано централизовано програмирање приоритетних области и висине средстава за финансирање пројеката и програма НВО, као и децентрализована расподјела тих средстава у складу са издвајањем средстава из текућег буџета за те намјене у износу од најмање 0,5% Такође, донијета су и пратећа подзаконска акта за спровођење закона, као и одговарајући приручници и смјернице у циљу квалитетније подршке и одрживости резултата спроведених едукација и боље имплементације Закона о НВО, казала је Прибиловић

Прибиловић је подсјетила да је донијета Уредба о избору представника НВО у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија, те да је окосница рада Савјета Стратегија унапрјеђења подстицајног окружења за дјеловање НВО 2018-202О. Она је истакла да се очекују видљиви резултати направљених напора и улагања, те да ће Савјет својим мишљењима и ставовима допринијети квалитетнијој примјени важећих аката. Министарка се захвалила представницима ДЕУ пројекта ,,Техничка подршка развоју институционалних механизама за сарадњу између органа државне управе и организација цивилног друштва у Црној Гори", који ће у својству посматрача присуствовати сједницама Савјета, и који континуирано пружају подршку јачању међусекторске сарадње и партнерства.

Чланови Савјета су изразили задовољство што је Савјет формиран и функционалан, исказавши потребу да се што прије одржи радна сједница, на којој би се разматрала питања од значаја за међусекторску сарадњу и одрживост невладиног сектора.

Влада је 14. јуна 2018. године донијела Одлуку о Савјету за сарадњу органа државне управе и невладиних организациј којим предсједава министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, а чланови су представници министарстава и пет представника невладиних организација. Савјет врши послове који се односе на праћење примјене Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020., давање мишљења о нацртима прописа, односно стратешким и другим документима који се односе на рад и развој невладиних организација у Црној Гори, у циљу унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација, давање мишљења у вези са примјеном прописа, односно стратешких и других докумената који се односе на рад и развој невладиних организација у Црној Гори. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?